• Hatásos-e a metformin kezelés, ha romlanak a terheléses IR értékek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Feleségemmel (aki enyhén túlsúlyos) tavaly hónapokon át próbáltunk babát összehozni, de sajnos eredménytelenül. Idén január végén az orvos javaslatára terheléses IR vizsgálatra mentünk, aminek eredménye kimutatta a feleségemnél az IR-t. Értékek a következők voltak: 0p: Glükóz 5.18 mmol/l, Inzulin 13.27 mU/L 60p: Glu 6.25, Inz 121.30 120p: 5.21, Inz 51.92 Az orvos az eredmények alapján és a fogantatás elősegítendő 3 hónapos fogyókúrát és Metformin kezelést írt elő, hogy a 30 BMI érték a kívánatos 25 alá csökkenjen. A diéta, a rendszeres 20-30 perces testmozgás (szobabiciklizés) és a gyógyszer együttes hatására végre lassan, de biztosan csökkenni kezdett a súlya és a szükséges közel 15kg-ból mostanra 9 kiló le is ment. Diétát tartja, habár a többszöri (ötszöri) étkezés nincs meg, de oda figyel a bevitt szénhidrát és kalória mennyiségére és , hogy mikor mit eszik. Kellemetlen, de a gyógyszer mellékhatásaként írt hasmenés azonban a kezdeti időszak után sem múlt el, és 3 hónap után is a főétkezések idején gyakran jelentkezik még most is. Most április végén újból terheléses vizsgálaton volt a feleségem, amelynek eredménye azonban laikusként sokkal rosszabbak lettek, mit a kezelés megkezdése előtt: 0p: GL 5.38 mmol/l, Inz 6.72 mU/L 60p: GL 10.58, Inz 138.70 120p: GL 7.21, Inz 147.10 mU/L Az eredmények láttán a feleségem teljesen kiborult, de kérdezném, hogy tényleg van oka erre? Mivel tudnám megnyugtatni, addig míg az orvosunkkal beszélünk? Mi lehet az oka, hogy a fogyás és gyógyszeres kezelés ellenére, vagy épp azért még romlottak az eredmények? Mit javasolna doktornő, min kéne még változtatni, hogy a kívánt inzulinháztartás normalizálódjon? Tényleg van ok az aggodalomra és kétségbeesésre? Üdvözlettel,

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a cukorbetegség, inzulin rezisztencia témában

        Kedves Kérdező! Sajnos látatlanban mindig nehéz okosat mondani, mert nem leleteket, hanem embereket próbálunk gyógyítani. Amit ennek ellenére mondani tudok: a 2es típusú diabetes (ami túlsúllyal függ össze általában) előszobája az inzulnrezisztencia, de genetikai hajlam is áll a háttérben, mert nem minden duci ember lesz diabeteses és nem minden kicsit túlsúlyos "ússza" meg azt. Az eredmények most valóban rosszabbak sajnos, ezt nem gondolnám a kezelés eredményének és a vártnak valóban ellentmond, mivel a súlycsökkenéssel a terhelésnek is csökkenie kellene, de emellett azért az élet is előrébb haladt, el tudom képzelni, hogy egyéb terhelés is belépett a szervezetébe. Ennek ellenére azt mondanám, hogy nem nagyon nagy a baj, de ezt érdemes megbeszélniük személyesen a kezelőorvosukkal. A szívem nagy bánata, hogy ha nem sikerül teherbe esni, akkor nagyon sokszor az inzulinrezisztenciára "fogjuk" a dolgot, annak ellenére, hogy kétségtelen, ez is egy ok lehet. Összességében véve mindenképpen megbeszélném a kezelőorvossal az eredményeket, elhagynám a Metformint (annak ellenére, hogy nem gyógyszermellékhatásnak tartom az eredményt) és megpróbálnék újabb 3 hónapot továbbra is az életmódváltással. Ezután megismételném a terhelést és ha nem alakul továbbra sem a dolog, másik gyógyszer adásával is lehet próbálkozni. Sok sikert kívánok Önöknek és erőt a kitartáshoz!


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. április 27., 11:07; Megválaszolva: 2011. április 30., 16:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: