• Terhességi diabétesz inzulinnal

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        34 évesen szültem a lányomat akkor a diéta nem használt és a 16.-ik héttől kellett az inzulin a 38 héten magas vérnyomással, vizesedéssel, császármetszéssel megszületett lányom. -5 kg-al zártam a terhességet. Az akkori záró inzulin egységek 26-16-10-4-3.. A szülés másnapján nem kellett az inzulin, rá fél évre csináltunk egy A1C vizsgálatot, ami 5,4 lett a terheléses is 7,2 lett. Mondhatni jók lettek az értékek. Ismét babát várok, de most a 12.-ik héten 10-es lett a terheléses cukor-75 gr glukozzal- a 14.ik héttől inzulin kell, sajnos. Már most a 23.-ik héten 18-10-8-2-2 E kell és még beállítás alatt, általában 8 körüli értékeim vannak. A kérdésem az, hogy ha megszületik a baba mennyi az esélye, hogy megmarad a "cukorbetegség" illetve milyen következmények várhatóak a cukorral kapcsolatban? Az orvosom azt mondta, hogy a második inzulinos terhesség után maradnak vissza dolgok, mik ezek? Mivel tudnék segíteni, hogy az "elkerülhetetlent" kitoljam egy jó pár évvel? Nem vagyok egy kis súlyú 175 cm 108 kg, sajnos, amire a pajzsmirigyem betegsége is rásegített -hashymoto- Ha szülés után legalább egy 10 kg-ot sikerülne leadnom, mennyivel javulnának az esélyeim?

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a terhességi cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Annak a valószínűsége, hogy a 2. terhesség után is oda kell figyelnie a diétára, az csaknem 100%, de azt, hogy emellett elég-e esetleg gyógyszer (terhesség után ez szóba jöhet, terhesség során a baba miatt nem) vagy inzulinra lesz-e szükséges, az sok mindentől függ. Kevésbé a Hashimoto thyreoiditistől, mert az könnyen egyensúlyban tartható és nem kell, hogy rontsa a diabeteset, de a testsúlytól, az életmódtól mindenképpen. Ennek megfelelően most azt mondanám, hogy érdemes lenne már most napi 160 gramm CHra állnia és lehetőség szerint többet mozognia, ami a terhesség mellett nem ellenjavalt. A többi a szervezetén is múlik, a 108 kg nem egy ideális súly a 2es típusú diabetes kialakulására nézve, ami ebben az esetben a terhességi diabetes "megmaradása" lenne.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. április 26., 21:32; Megválaszolva: 2011. április 30., 15:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: