• Keton a vizeletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Terhességi diabétesszel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. 3 héttel ezelőtt terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nálam, pontosabban éppen határon mozogtam, a terheléses cukorvizsgálat eredménye 7,3 lett. Ezt követően 165 gramm szénhidrátos diétára fogtak. A diétát be is tartom, semmi cukrot nem eszem, és naponta hatszor étkezem. Az első kontrollra az éhgyomri értékem 4, az egy órás 6,8 lett, ezért a reggelimet 20 grammra csökkentették, helyette a tízórai lett 25 grammos. Közben ellenőrzésként itthon néha megmérem a vércukorszintemet, éhgyomorra, illetve az ékezések után egy órával. Az értékeim folyamatosan emelkednek, jellemzően 6,5-8 között mozognak. Ez a dietetikát egyáltalán nem érdekelte, azt mondták, kizárólag a reggeli laboreredményem számít. A védőnőm csinált vizeletből vizsgálatot és egy héttel ezelőtt 15 mg/dl ketont mutatott ki. Azt mondta, ez gond, mert kevés szénhidrátot eszem, de a dietetikát ez sem érdekelte. Csak a jövő héten megyek újabb diétás kontrollra, de tehetetlennek érzem magam. Ha több szénhidrátot eszem, akkor felmegy a vércukorszintem, ha csak ennyit eszem, amennyit meghatároztak, akkor folyamatosan (minden reggel nézem) emelkedik a ketonszintem. Mit tanácsol, mit csináljak? nem szeretnék ártani a babának, és úgy érzem, a dietetikán nem foglalkoznak velem kellőképpen. Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Első lépésben azt gondolom, hogy ennék 160 grammot, de ha emellett emelkedik a cércukorérték, akkor kiegészítő terápiát alkalmaznék pl. Metformin vagy szükség esetén inzulin formájában. Ezt leginkább a gondozó orvossal lehet megbeszélni, illetőleg érdemes megkeresni olyan nőgyógyászt, aki diabetológiai jártassággal rendelkezik. Emellett dietetikust tudok Önnek javasolni, a DEOEC Dietetikai szakszolgálatnál 52/411717/54840 melléken Serfőző Máriát. Egyébként azt gondolom, hogy a túlzott diéta valóban nem feltétlenül jó a babának.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. március 02., 22:21; Megválaszolva: 2011. március 04., 13:23

        Tudjon meg többet: cukorbetegség

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jo napot! 19 eves vagyok es cukorbeteg. Elszeretnem kezdeni szedni a memolife max nevu tablettat. A dobozra csak annyi van rairva, hogy befolyassal lehet a vercukorszintre, a gyogyszertaros viszont azt mondta, hogy szedhetem. Ebben szeretnek segitseget...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy terheléses vércukor/inzulin vizsgálatom eredményének függvényében szükséges-e szednem valamilyen cukorgyógyszert?(meforal,metformin stb.)Ha igen milyen mennyiségben?Esetlegesen...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi eredményeim alapján fenn áll e nálam az inzulin rezisztencia? Éhgyomri glucose 4,9 mmol/l 120 perces glucose 5,4 mmol/L Inzulin 14,7 mIU/L Inzulin 120 perc 44,1 mIU/L HOMA index: 3,20 Válaszát előre is...
        11 volt a cukrom, gyógyszert kaptam rá és dietáztam, 10 nap alatt lement 6,4-re, a gyógyszer neve merckformin 1000mg, napi 2x,de csak 1x vettem be.Kérdésem lehetséges hogy a gyógyszer szedésétöl szédülük,meddig kell szednem ezt a gyógyszert.
        Tisztelt Doktorno! Szeretnem a tanacsat kerni. Kettes tipusu (inzulinos) cukorbetegsegem van, es szeretnek egy specialis etrendkiegeszitot szedni. Ez a korabban Neuriptim neven ismert B vitaminos, magneziumos taplalek kiegeszito. Szedhetem ezt en is, hogy...
        Kedves Tünde! Férjem 49 éves, januárban mélyvénás trombózissal kórházba került, súlyos állapotban.Több éve kezeljük lábszárfekélye miatt, időközben kiderült, hogy cukorbeteg, így gyógyszert kell szednie. A kórházból való...
        Tisztelt Doktornő! Nejem vércukorszintje inzulin injekció használata mellett egyre többször 20-25 közötti értékre ugrik fel, és csak 10 körüli értékre csökken. A diétát nagyon igyekszik betartani, az előírt gyógyszereket pontosan szedi....
        Tisztelt Doktornő! Az éhomi érték 4,6 a 120. percben mért érték 10,4 volt. Nem kaptam választ az előző levelemben feltett következő kérdésekre: Miért nem ajánlott szigorúan böjtölni IR esetén? Ha alig eszem, vagy léböjtöt tartok,...
        Tisztelt Doktornő? Egyetlen terheléses mérésből, megállapítható az inzulinrezisztencia? Az éhomi jó volt, de a 120. percben nem ment le, 10,4 maradt. Lehet-e IR esetén léböjtöt tartani? Egyáltalán miért nem javasolják ilyenkor a...
        Tisztelt Doktornő ! A férjem 50 éves. Magsrvérnyomásra szed gyógyszert és kissé , de még nem kórosan megnagyobodott a mája, ami az ellenőrzések szerint nem romlott az elmúlt években. Cukorintoleranciája van már néhány éve, de mivel a...
        T.Doktor Nő ! Hosszú évek óta 2-es tipusu cukorbeteg vagyok.Egyéb betegségeim:szivelégtelenség,ritmus zavar,beszükült vesefunkcio,COPD,prosztata megnagyobbodás,izületi és reumás problémák,magasvérnyomás. A vércukorra jelenleg már 2012...
        Tisztelt Doktornő! 41 éves múltam,babát szeretnék.Tavaly augusztusban terhes lettem,de a baba sajnos elment.2014.decemberben orvosom kért egy terheléses vércukorszint mérést,C-peptid értékek meghatározásával.Szeretném megkérdezni,hogy az...
        Azt szeretném kérdezni, hogy a pomeló gyümölcs mennyire árt a cukorbetegnek és hogy ha este 8 körül eszem ezt a gyümölcsöt akkor az árt-e a cukorbetegségemnek. Válaszát előre is köszönöm.
        Tisztelt Doktornő, Egyik reggel éhgyomorra elfogyasztottam pár pohár cukros üdítőitalt. Konkrétan 50g cukrot sikerült így bevinnem. Pár perc múlva megmértem a vércukorszintem és sajnos 10 mmol/l értéket mutatott a kijelző. Eléggé...
        Tisztelt Doktornő. Az utóbbi 2 hétben, több alkalommal is emelkedett vércukorszintet mértem, az éhgyomori értékek 4,8 körüliek, viszont napközözben, este felé a következőket: 3,4 ez után 2 órával 9,0; 9,4 ill. 8,5. 22 éves vagyok 55kg...
        T. Szakértő! Nagymamám már idös, látása sema régi és inzulinos cukros Múltkori látogatásom alkalmával azt vettem észre, hogy az ampullát reszeli bele akarta önteni a teájába. Mondván hogy az vitamin. Nehezen tudtam lebeszélni róla....
        Tisztelt Doktornő. Talán egy kicsit fura kérdésem lenne Önhöz,de valami még mindig nyomaszt ezért szeretném ha meg erősíttene benne.Barátnőm I tíousú cukorbeteg Én II típusú valahogy a véletlen folytán teherbe esett.Nagyon meg ijedtem...
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi értékek alapján fennáll-e nálam az IR? Glükóz: 5,2 mmol/L 60 perc glükóz: 10,7 mmol/L 120 perc glükóz: 5,6 mmol/L Inzulin: 12,7 mIU/L Inzulin 60 perc: 114,3 mIU/L Inzulin 120 perc:...
        Cukor betegek fogyaszthatnak-e olyan csokoládét, amely maltitolt tartalmaz?
        Tisztelt Doktornő! Az után szeretnék érdeklődni, hogy a cukorbetegeknek lehet-e támogatással édesítőt felírni. Egy időben Sorbit-ra volt lehetőség, de azt hallottam, hogy az egészségtelen.