• Keton a vizeletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Terhességi diabétesszel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. 3 héttel ezelőtt terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nálam, pontosabban éppen határon mozogtam, a terheléses cukorvizsgálat eredménye 7,3 lett. Ezt követően 165 gramm szénhidrátos diétára fogtak. A diétát be is tartom, semmi cukrot nem eszem, és naponta hatszor étkezem. Az első kontrollra az éhgyomri értékem 4, az egy órás 6,8 lett, ezért a reggelimet 20 grammra csökkentették, helyette a tízórai lett 25 grammos. Közben ellenőrzésként itthon néha megmérem a vércukorszintemet, éhgyomorra, illetve az ékezések után egy órával. Az értékeim folyamatosan emelkednek, jellemzően 6,5-8 között mozognak. Ez a dietetikát egyáltalán nem érdekelte, azt mondták, kizárólag a reggeli laboreredményem számít. A védőnőm csinált vizeletből vizsgálatot és egy héttel ezelőtt 15 mg/dl ketont mutatott ki. Azt mondta, ez gond, mert kevés szénhidrátot eszem, de a dietetikát ez sem érdekelte. Csak a jövő héten megyek újabb diétás kontrollra, de tehetetlennek érzem magam. Ha több szénhidrátot eszem, akkor felmegy a vércukorszintem, ha csak ennyit eszem, amennyit meghatároztak, akkor folyamatosan (minden reggel nézem) emelkedik a ketonszintem. Mit tanácsol, mit csináljak? nem szeretnék ártani a babának, és úgy érzem, a dietetikán nem foglalkoznak velem kellőképpen. Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Első lépésben azt gondolom, hogy ennék 160 grammot, de ha emellett emelkedik a cércukorérték, akkor kiegészítő terápiát alkalmaznék pl. Metformin vagy szükség esetén inzulin formájában. Ezt leginkább a gondozó orvossal lehet megbeszélni, illetőleg érdemes megkeresni olyan nőgyógyászt, aki diabetológiai jártassággal rendelkezik. Emellett dietetikust tudok Önnek javasolni, a DEOEC Dietetikai szakszolgálatnál 52/411717/54840 melléken Serfőző Máriát. Egyébként azt gondolom, hogy a túlzott diéta valóban nem feltétlenül jó a babának.

        Dr. Felszeghy Enikő
        Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. március 02., 22:21; Megválaszolva: 2011. március 04., 13:23

        Tudjon meg többet: cukorbetegség

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm Önöket! Ma kaptam labor leleteket: Se Glükóz: 8,80 Se hugysav: 451 Hgb Alc: 6,40 Fehérvérselyt: 10,17 MCH:27,2 TSH: 5,53 Mit jelentenek ezek az adatok, és mire számíthatok? Milyen életmód váltással javulhatnának ezek az...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy édesapám (42 éves) cukorbeteg és ezáltal impotencia zavara van, mit lehet ez ellen tenni? Esetleg a Potemix készítmény hatásos lehet a számára vagy egyáltalán szedhet ilyet? Mit ajánl(1 éve...
        Gyerekkorom óta cukorbeteg vagyok - 12 évesen - eddig semmi szövődményt nem találtak az orvosaim sem a szememen sem pedig a lábaimban. Viszont nemrégiben elég erősen kezdett el fájni a jobb lábfejem és főként a nagy lábujjam. Az lenne a...
        Tisztelt Dr. Rakk Erika! Ön válaszolt a feltett kérdésemre. Az első terhességem 7 éve volt összesen 8kg-ot híztam a gyermek a 36. hétre érkezett 2490g-mal és 50cm-vel. A mostani terhességemnél már 14kg-nál járok, bár nem látszik meg...
        Tisztelt Webbeteg! Nagyjából 1-1,5 hónapja fordult elő először, de egyre gyakrabban előfordul, hogy a mellkasom jobb oldala elkezd zsibbadni. A jobb mellem körül és úgymond körbe hátra felé a jobb lapockámig érzem. Van, hogy pár másodpercig...
        Bechterew, több mint 50 éve magas vérnyomás kezelt, COPD, ithon oxigénnel, poliallergia, nem sorolom, meg a 2-es cukorbetegség. Ennyi mellett, kettő 8.2 érték alapján elvették analóg inzulint, kaptam báézist egy évig, 10 alatt szinte sosem...
        Üdvözlöm! Édesanyám miatt írok, aki 2. típusú cukorbeteg. Rendszeresen jár ellenőrzésre, inzulinnal kezelik, állandóan méri is a vércukorszintjét, ezzel nincs semmi probléma, "jó beteg", ahogy mondani szokták, megbízható. AZ étkezése...
        Idén áprilisban cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Mivel magas volt az érték (14.6),az elkezdett diéta sem volt eredményes, gyógyszert kell szednem, naponta 2x Metafornim 750est. Április óta 56 kg-ról 52 kg-ra fogytam. Sosem voltam kövér,...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Férjem 48 éves. Évekkel ezelőtt motorbalesetet szenvedett,mind a két alsó lábszárán erei súlyosan megsérültek akkor. 4 éve kb., lábszárfekély alakult ki az egyik, majd a másik lábán. A bőrgyógyászatra eljárt,...
        Üdvözletem! az lenne a kérdésem, hogy a legutóbbi laboreredményemen vizelet albumin is fellelhető amelynek az értéke: 2mg/L az lenne a kérdésem hogy van okom aggódni vagy felesleg? akkor amikor leadtam a mintát felvoltam fázva illetve fizikai...
        Édesanyám cukorbeteg, napi négy alkalommal szúrja magát. A vércukorszintje 10 alatt szokott lenni sőt még sokszor nagyon le is megy 3, 3 alá. A három havi átlaga legutóbb 8,7 volt. A szakorvos megvonta a javaslatot az inzulinra mondván hogy 8...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Az utóbbi 1 évben rendszeresen voltak panaszaim, a vérképemmel, azonban kb. 3 hónappal ezelőtt elkezdtem mérni a vércukorszintemet. Meglepődve tapasztaltam, hogy elég magas értékeket mutatott (6,8, 7,0). Ezek után...
        Tisztelet Szakértő! Második gyermekemet várom, az első gyermekem 10 éve született (mind a várandósság és a szülés is probléma mentes volt). 25hét+1 napján voltam cukorterhelésen ( a 24.héttől antibiotikumos kezelést és szigorú...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Második terhességem 25. hetében vagyok és a mult heti terheléses vércukorszint mérésen (glükóz oldat) az éhomi értékem:4,61, a 2 órás pedig 8,3 lett. Sajnos, elkövettem azt a hibát(mert nem tudtam), hogy előző este...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!Sok kérdés foglalkoztat, de most csak erre az egyre szeretnék választ kapni: Van-e cukorbetegek részére tablettát helyettesítő/kiváltó injekcó ( nem inzulin!)? Válaszukat tisztelettel megköszönöm! Emőke
        Jó napot! A párom nevében írok. Az lenne a problémám, hogy 4éve cukorbeteg, és az eredet súlya 47kg volt, és az utóbbi években ez felment 65 re. Szeretne legalább 10 kilót leadni, viszont már mindent kipróbáltunk, heti 4x konditerembe jár,...
        Mennyi lehet hozzávetőlegesen a felépülési idő 2 nap hyperglikémiás sokk okozott kóma után? Mikor tud az illető beszélni rendesen újra, vagy használni a kezeit, telefonálni, írni, enni, mikor tud újra járás, egyéb mozgást végezni...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Reggel 2 eszem Diaprel MR 60mg és 2x1 Merckformin 1000-es tablettát szedek. Azt szeretném megkérdezni hogy ha szükséges/ha a vércukorszint megkívánja/ a 2 szem Diaprel MR mellé 3X1 Merckformin szedhető-e?Válaszukat előre...
        TISZTELT DOKTOR UR,NO! Az lenne a kerdesem hogy eves utan 2 oraval mert vercukor ertek vissza kell jojjon az ehgyomri ertekre,vagy 7,8-ig elfogadhato.Ehgyomri ertekem 4,7-5 kozott mozog,viszont egy boseges nem dietas ebed utan az 1 oras ertekem 7,5 volt es a...
        Kisfiamat H. R. R. szül.1998.09.10.Debrecen gyerekkorátol kezelte Dr F M sulyos elhízással endokrin szakrendelésen.Addig minden jó volt.Kiköltöztünk Londonba így megszakadt a kapcsolat.Itt a gyerek kb 2 hónapja beteg mindig meg van fázva mags a...