• Inzulinrezisztencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A 18 éves lányomnál évek óta fennálló petefészekciszta problémák vannak. a nőgyógyász nem javasolt igazán semmit. A tavasszal kisebb vérnyomásproblémák miatt kórházba került, ott hirtelen jött nagymennyiségü túlivásos panaszai miatt (napi 6-7 liter be, illetve ki) diabetes insipidusra vizsgálták. Ez a gyanú nem igazolódott, de az akkori cukorterhelés igen érdekes eredményt hozott: a terhelés kezdetén a cukor értéke 3,8 mmol, az egyórás 5,5 mmol, a kétórás szintén 5,5 mmol volt. A kérdést inkább az inzulinértéke okozta, ami a terhelés elején 9,5 volt, a kétórási viszont 69,9. Az lenne a kérdésünk, hogy lehetséges-e, hogy inzulinrezisztenciája van, és ha igen, akkor hova vigyem orvoshoz, mert eddig senki nem nagyon foglalkozott ezzel a problémával. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a inzulin témában

        Kedves Kérdező! A 120 perces élettani inzulinszint 45 mU/l, ami szerint a nagylányának emelkedett értéke van, de annyira minimálisan, hogy a jó vércukorértékkel együtt azt gondolom, hogy nem inzulinrezisztens, nem szükséges emiatt további orvosi vizsgálatra elvinnie, a petefészek panaszai nagy valószínűséggel nem policisztás eredetűek.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. november 09., 13:32; Megválaszolva: 2010. november 10., 15:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: