• Diabéteszem lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Diabetes? Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kórházi laboreredményeim és a 4 hónappal későbbi, diétát követő kontroll eredményeim alapján kérem szépen véleményét. Kórházi eredményeim: Vércukor profil I.: 4,17 mmol/l. Profil II.: 9,50 mmol/l. Profil III.: 11,93 mmol/l. Profil IV.: 9,00 mmol/l. 08:27 Kortizol meghat.: 76,0 ug/L. Insulin meghat.: 0perc: 2,49 uIU/ml., 30perc: 23,40 uIU/ml., 60perc: 48,00 uIU/ml., 90perc: 48,10 uIU/ml. Kontroll eredmény(itt csak a csillagozott értékeket tüntetem fel, a többi érték norm. tartományban): MCV: 97,10 fl., Serum G-GT: 46 U/l., HbA1c: 6,20%. Amennyire utána tudtam nézni, az emelkedett G-GT utalhat diabetesre(absztinens vagyok), a magas vércukornál emelkedik az MCV., a HbA1c 6,20% pedig átlag 6,7-es cukorszintet takar, az elmúlt kb. 10 hetet figyelembe véve. A 6,7-es átlag cukorszint nem túl magas, viszont a „rosszulléteimet” tekintve gyanítom, hogy ez az átlagérték nagy ingadozást takar. Amikor rosszul vagyok ver a víz, egész testemben remegek, homályosan látok, nagyon gyengének érzem magam és az ájulás környékez. Ezért is kerültem kórházba, mert ájuldoztam, járókelők „szedtek össze” az utcán. Plusz kétszer láttak el a sürgősségin, első nap tetaniás görcs hypokalémia, ekkor kaptam vénásan 3 ampulla calciumot is, másnap mégis a vérképem: hypocalcemia.(érdekes…) Summázva, a diéta mellett sem szűntek a rosszullétek és bőséges(diétás) étkezés mellett, egy milgamma kúrán túl is pusztán 46kg. vagyok, a szokásos 54 helyett. Ami még új „problémám”, kb. két hete túlzás nélkül, napi 12-15-ször járok pisilni, már az éjszakákat sem tudom átaludni emiatt. A kortizol szint-nek nem tudtam érdemben utána járni, ebben a „mértékegységben” nem volt erre vonatkozó adat. Véleményén túl, tanácsát is szívesen/bizalommal fogadnám. Köszönöm szépen a türelmét és a segítségét! Tisztelettel: Kata 2010-10-25 18:01:55

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Az éhomi vc szint 6,1 mmol/l alatt normális, de ha emellett terhelésnél bárhol 11,1 mmol/l feletti értékeket mérnek, akkor az diabetesnek minősül. Semmiképpen nem gondolom, 1es típusúnak, mert az elsősorban fitalabb életkorban jelentkezik, és alacsonyabb inzulin szintekkel és magasabb vércukorértékekkel jár. A 2es típusú diabetesnek a testsúlya (normális) és az alacsony inzulin szintje mond ellent (2TDMben ilyen vércukorértékek mellett, lémyegesen magasabb inzulin szintek dukálnak). Látatlanban MODYnak gondolnám, ami egy kevert forma, viszonylag alacsonyabb inzulin értékekkel és mérsékeleten emelkedett vércukorszintekkel. A hypokalaemia nem okoz görcsöt, a calcium szint pedig lehet ionizált és lehet nem ionizált, ez nem egyforma értékű, ebből is adódhat a vérbeli érték eltérése. A GGT ennyivel történő megemelkedése, ha a többi értéke rendben, nem jelent kórosat. A HbA1C magasabb, a kortizol szintje viszont normális. Összességében véve, mindenképpen érdemes diabetológust felkeresnie, ő szükség esetén még kiegészítő endokrin vizsgálatokat kérhet, de az elsődleges ilyen értékeknél az életmódváltás (étrendi követelmények, mozgás). Mivel a panaszok azonban nem csak ezzel függhetnek össze, ezért javasolnám a személyes találkozást egy diabetológussal.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. november 05., 18:04; Megválaszolva: 2010. november 07., 16:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: