• Diabetes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kórházi laboreredményeim és a 4 hónappal későbbi, diétát követő kontroll eredményeim alapján kérem szépen véleményét. Kórházi eredményeim: Vércukor profil I.: 4,17 mmol/l. Profil II.: 9,50 mmol/l. Profil III.: 11,93 mmol/l. Profil IV.: 9,00 mmol/l. 08:27 Kortizol meghat.: 76,0 ug/L. Insulin meghat.: 0perc: 2,49 uIU/ml., 30perc: 23,40 uIU/ml., 60perc: 48,00 uIU/ml., 90perc: 48,10 uIU/ml. Kontroll eredmény(itt csak a csillagozott értékeket tüntetem fel, a többi érték norm. tartományban): MCV: 97,10 fl., Serum G-GT: 46 U/l., HbA1c: 6,20%. Amennyire utána tudtam nézni, az emelkedett G-GT utalhat diabetesre(absztinens vagyok), a magas vércukornál emelkedik az MCV., a HbA1c 6,20% pedig átlag 6,7-es cukorszintet takar, az elmúlt kb. 10 hetet figyelembe véve. A 6,7-es átlag cukorszint nem túl magas, viszont a „rosszulléteimet” tekintve gyanítom, hogy ez az átlagérték nagy ingadozást takar. Amikor rosszul vagyok ver a víz, egész testemben remegek, homályosan látok, nagyon gyengének érzem magam és az ájulás környékez. Ezért is kerültem kórházba, mert ájuldoztam, járókelők „szedtek össze” az utcán. Plusz kétszer láttak el a sürgősségin, első nap tetaniás görcs hypokalémia, ekkor kaptam vénásan 3 ampulla calciumot is, másnap mégis a vérképem: hypocalcemia.(érdekes…) Summázva, a diéta mellett sem szűntek a rosszullétek és bőséges(diétás) étkezés mellett, egy milgamma kúrán túl is pusztán 46kg. vagyok, a szokásos 54 helyett. Ami még új „problémám”, kb. két hete túlzás nélkül, napi 12-15-ször járok pisilni, már az éjszakákat sem tudom átaludni emiatt. A kortizol szint-nek nem tudtam érdemben utána járni, ebben a „mértékegységben” nem volt erre vonatkozó adat. Véleményén túl, tanácsát is szívesen/bizalommal fogadnám. Köszönöm szépen a türelmét és a segítségét! Tisztelettel: Kata

        Dr. Rákóczi Éva válasza a vércukor témában

        Tisztelt Hölgyem! Sajnos hiányos adatok ismeretében nehéz megítélni egészségügyi állapotát. Az inzulin szint mérés segít felmérni a az inzulin termelést, diagnosztizálni az inzulinómát (inzulin-termelő hasnyálmirigy szigetsejtek daganata), és segít megállapítani a hipoglikémia okát. Mikor kell a vizsgálatot elvégezni? Ha valakinek igazolt hipoglikémiája van, ha olyan tünetei vannak, amelyek azt sugallják, hogy vagy az inzulin nem megfelelően kerül kibocsátásra vagy a szervezet által történő felhasználódás rendellenes, és néha akkor ha egy cukorbeteg páciensnél az orvosa nyomon akarja követni az inzulin termelését. Eddigi adatai, tünetei alapján vagy a gyógyszer beállítása igényel változtatást, vagy valamilyen egyéb endokrinológiai háttér zavarja a kiegyensúlyozott anyagcserét. A kortizol szintje (ha reggeli éhgyomorra vett vérmintából származik) a normál tartományban van. Mindenképpen fontos a további nyomonkövetés, és keresse fel orvosát tüneteinek ismétlődése esetén. Eddigi információi alapján ennyit tudok mondani.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. október 25., 18:01; Megválaszolva: 2010. november 13., 08:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: