• Inzulin rezitencia + túlsúly

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2010. március hónaptól Inzulin rezisztenciával és pajzsmirigy túlműködéssel kezelnek (merkformin retard és Propicil), heti három alkalom mozgás és a 160 gr szénhidrát diéta mellet a jelentős túlsúlyom sajnos semmit nem változik. A súlyom 2005-ben három hónap alatt 14 kg-al növekedett majd később még 6 kg-ot szedtem magamra és sajnos ez csak tovább növekszik ismét + 3 kg-al mutat többet a mérleg. Egy hete készült labor eredményeim: éhomi vércukor szint : 4,4 mmol//l az inzulin 8,7, 120 perces vércukor szint 2,1 mmol/l az inzulin 8,9, a korábbi labor eredményeim is hasonlóak voltak. A TSH értékem 0,03-ról jelenleg a gyógyszer hatására TSH 1,38 ez talán javuló tendenciát mutat. A kezelő orvosom teljesen tanácstalan, türelemre biztat én viszont minden türelmemet és lelki erőmet elveszítettem a plusz három kg láttán.Tisztelettel kérem amennyiben a megadott információk alapján lenne javaslatuk arra vonatkozóan, hogy mit tegyek, milyen irányba mozduljak el a megadott email címre írják meg nekem. Üdvözlettel és köszönettel : Dulló Ida

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Kedves Kérdező! Az inzulinszint szerint nem inzulinrezisztens és a 8,7 mmol/l 60 perces érték általában csak csökkent pajzsmirigy rezervkapacitásra utal, ami miatt nem feltétlenül kell Metformint szedni. A pajzsmirigy túlműködés általában felfokozott anyagcserével jár, aminek a leállítása szükséges, de ez általában hasonló étvágy mellett is hízáshoz vezet. Érdemes lenne végiggondoli, hogy a 160 gramm CH mellett zsírban és fehérjében (pl. sajt, tejtermék, húsok) nem visz-e be a szervezetébe sok kalóriát (összesen többet, mint 1200 kcal) és vajon a 3xi torna megfelelő intenzitású-e. Nagy valószínűséggel a pajzsmirigy működés csökkentése és a fenti problémák vezetnek a további súlyfelesleghez.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. október 04., 08:54; Megválaszolva: 2010. október 06., 17:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: