• Melyiket

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr.! A kisfiam 1.tipusú cukorbeteg 1.5 éve diagnosztizálták és azóta 0.5E Humulin-n inzulint kap. Minden évben nézik a lisztre az értékeket, tavaly 8-as volt, az idén 60-as a vérből nézték. Elküldték vékonybél biopsziára de még nem voltunk. Az lenne a kérdésem,hogy milyen ez a vizsgálat???? Állítólag Szegeden kapsziás endoszkópiát csinálnak bódult állapotban, Szentesen viszont altatással intubálással endoszkópiát. Ön szerint melyik a jobb és megbízhatóbb vizsgálat??? A Szentesi vizsgálat szimpatikusabb,ugyanis a kisfiam még csak 5 éves és nem hiszem,hogy lenyelné a kapszulát mert állítólag nagy méretű.De mivel cukorbeteg és reggel mindig alacsony a cukra 3.8mmol/l nem tudom,hogy az altatás így milyen lenne.Nincs egyébként semmilyen tünete a lisztérzékenységnek, nincs hasmenése nincs kiütése,nem fogy, jó az étvágya.Milyen gyorsan alakulhatnak ki szövődmények,mert ugy tudom,a kezeletlen lisztérzékenység daganatot okoz?? Novemberre talán kapnánk időpontott a vékonybél vizsgálatra,addig lehet-e baj belőle?? ( a vérvizsgálat júliusban volt) Köszönöm válaszát!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! A bélbiopszia elvégzése különböző lehet, a DEOEC Gyermekklinikán bódításaban végezzük (nem írta Anya, hány éves gyermekről van szó), de nagyobbakat el sem bódítanak. Mivel minden biopszia mellett égyomorra kell a gyerekeknek maradni, ebben az esetben az inzulin és a cukor adása is infúzióban történik, a vércukorérték alapján állítva annak mennyiségét. A lisztérzékenység gyakran öröklődik együtt a diabetessel és nem mindig egyszerre alakul ki, de problémát, ha rendesen tartják diétát, nem okoz és nem kell kötelezően szövődményének lennie (a szövődményekhez évtizedek kellenek, diéta nélkül). Nem jár mindig kifejezett tünetekkel, legtöbbször szűrővizsgálattal lehet kimutatni. A klinikán hamarabbi vizsgálatot is el tudunk intézni, de ennek ellenére a novemberi időponttal sem lesz Anyáéknak nagyobb problémája, emiatt nem aggódjon.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. szeptember 21., 17:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 22., 18:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: