• Endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! A problémám már 1,5 éve kezdődött. Állandó hőhullámom, erős szívverésem, belső nyugtalanságom volt, hirtelen lefogytam 44 kilóra. ( Magánéleti probléma is hozzá járult.) Akkor felkerestem a házi orvosom, és elküldött a tünetek alapján pajzsmirigy vizsgálatra, (várvátel, nyaki ultrahang), ott mindent rendben találtak. Akkor pszichés okokra hivatkozva pszichiátert ajánlottak, el is mentem, ott depresszióra kaptam citalodepet és xanaxot. A gyógyszeres kezelés után 1-2 héttel pár hónapra megszüntek a tünetek. De aztán fél év elteltével újra elő jöttek a tüneteim, (tavaly ősz körül). Ott még olyan tünetek is járultak hozzá, hogy annyira mélye elaludtam, hogy nem ébredtem fel, csak ha negyon sokáig ráztak. Akkor cukormérést tanácsoltak. A mért adataim naponta váltakoztak, voltak jó adtaok is, de voltak olyan napok, amikor 2,5 alatt voltak. "Bekómálásomkor" 1,5 alatt. Ezután tanácsolták, hogy keressek fel egy endokrinológust. Elmentem, vérvétel volt, hasi ultrahang, ott semmi nagy eltérést nem találtak. Ekkor befektettek kórházba cukor terhelésre, és koplaltatásra. A cukorterhelés előtti éhgyomri érték: vércukor: 4,4 mmol/L, insulin: 14,2 mU/l Glucose terhelés után: VC30: 7,6 mmol/L VC90: 6,9 mmol/L IN90:64,9MUL VC120:5,3 mmol/L IN120:25,7MU/l VC180: 5,8 mmol/L IN180: 45,6 mU/l VC240: 5,5mmol/L IN240:24,7 mU/l Éheztetési adataimnál még csak a cukor érték van meg: 24 óra vércukor: 2,5mmol/L 48 óra vércukor: 3,2 mmol/L Kórházi zárójelentésemen kisfokú hiperinzulinémiát állapította meg, és glikémiás indexű diétát tanácsoltak. A diétát több mint két hete próbálom tartani, de a belső remegések, hirtelen elalvások, most is néha jeleen vannak. Kérdésem az lenne, hogy fogadjam el az adataim alapján, hogy csak diétázni tudok, vagy esetleg vizsgáltassam magam tovább, más irányban is. A kezelő orvosom tanácsára a cukromat most nem mérem, mert azt mondta, hogy az alacsony cukrot nem mérvadóan mérik a D-Cont cukormérők. Elnézést a hosszúra sikerült levelemért. Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Rövidre fogom a válastr. Legjobb lenne egy 24 órás szöveti cukormonitor felhelyezése, ami megmutatja, hogy vannak-e hypoglycaemiás epizódjai. Erre több kórházban is van lehetőség, ha megírja, hol lakik, segítek, hova forduljon. Az eredmény mindenképpen nagyban segítene annak eldöntésében, merre kell továbblépnei, annál is inkább, mert az inzulinszinteji nem jelentősen magasak, az nem magyarázza véleményem szerint, látatlanban, az eredményeket.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. július 20., 10:14; Megválaszolva: 2010. július 22., 11:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: