• Diabétesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Doktornő/Úr! 22 éves nő vagyok, a párom velem egy idős, 1-es típusú cukorbeteg. Évek óta együtt vagyok vele, cukorbetegségét véleményem szerint megfelelően kezeli(egyébként 8éves kora óta cukorbeteg,azóta ismerem). Viszont néhány kérdésben a tanácsára lenne szükségem, kérdéseimmel nem igazán tudok hová fordulni. Kb. egy fél éve kezdődött, hogy párom az ébredés időpontjához közel gyakran elég furcsán viselkedik. Volt olyan eset pl. h ébredés után 1-2órával kérdeztem tőle valamit, azelőtt normális volt, normálisan beszélgettünk, s a kérdésre hirtelen teljesen nem oda illő dolgokat kezdett válaszolni, tekintete üveges, ijesztő lett...s miután (kb 15perc) újra normális lett, nem emlékezett a történtekre(közben nem evett-ivott semmit, úgy jött rendbe). Néhány napja hasonló történt: felébredtünk, a tekintete üveges, nem válaszolt a kérdéseimre, kérdeztem, h lement-e a cukra, erre az 1re válaszolt, mondta h nem. Eddig mindig érezte a vércukorszint leesését, még álmában is. Aztán én felkeltem, s mire visszajöttem, már az ágyban rángatózott, egyre erősebb mértékben, elharapta nagyon csúnyán a nyelvét, aztán nem vett levegőt. Rohammentő kellett, ők normalizálták állapotát. Vércukra 2,9volt. Azután a mentősökre sem emlékezett, s még utána kb 3-4óra kiesett neki. Nagyon ilyesztő ilyen fiatalon átélni ilyeneket. Nem tudom mire számítsak esetleg 10év múlva. Aki ilyen régóta cukorbeteg, annak milyen életkilátásai vannak? Nem akarom, hogy egy másik ilyen nem emlékezős roham esetleg akkor forduljon elő, amikor neadj Isten már a kisbabánkat fogja kezében:ezzel nemcsak az ő élete lenne veszélyben. Mint már említettem,eddigi vércukor leeséseit mindig észlelte. Ez mitől változhatott meg? Ahogy telik az idő ez egyre rosszabb szokott lenni? Mikre kellene még felkészülnöm? Gyakori az ilyen emlékezetkiesős dolog,miután alkoholt fogyasztott... volt orvosnál, ott azt mondták neki,h vszínű az alkoholos befolyás miatt is esik le ilyenkor a cukra, s emiatt nincs magánál néha másnap teljesen. Sztem nem kellene alkoholt fogyasztania, legalábbis nagyon minimális mértékben. Kb. mennyi nekik a még megengedhető? Én kértem tőle korábban is, hogy mutassa meg, hogyan kell a vércukorszintmérőt használni, esetleg ha drasztikusan lemegy a cukra, hogyan adjam be neki azt a cukoroldatos injekciót,mikre figyeljek oda...ezeket nem nagyon vette komolyan. Aztán most ezekből elég nagy konfliktusaink vannak, én szeretnék egy ép, egészséges férfit még 20év múlva is magam mellett tudni, s szeretném, ha ő lenne az. Viszont ha már most ilyen dolgok keserítik meg az életünket mire számítsak később??? Ez az átmeneti felelőtlen kezelés miatt lehetett az utóbbi félévben, vagy ez tartós marad, s csak romlani fog? Nem szeretnék 20év múlva egy szomorú édesanya lenni, férj nélkül...gyerekek ezt milyen mértékben örökölhetik( a családjában nem volt soha senki még cukorbeteg, egyedül ő lett az, elvileg egy csonvelőgyulladás szövődményeként)? Még most könnyebb mérlegelnem, hogy megéri-e ez nekem, s tudnom kell,mikre számíthatok... még most könnyebb dönteni, mint évek múlva bánni az egészet... nem akarom, hogy beteg legyen, bár szeretem, de ez a szerelmet hamar megkeserítheti... Válaszát előre is köszönöm...tudom egy elég kompleksz kérdéssort intéztem Önhöz, fáradságát előre is köszönöm (lehet ezzel egy pszihológust is meg kellene keresni, hiába tanulok én is segítő szakembernek, hogy ezeket helyre tegyem önmagamban). Minden jót!

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Valóban nagyon nehéz kédést tett fel, de nem a komplexitása miatt, hanem azért, mert levélben megválaszolni minden aggályt egyszerűen nem lehet. Erre azt gondolom leginkább egy személyes találkozás lenne megfelelő. Azért megpróbálok válaszolni néhány kérdésére, de ha megírja, hol laknak, akkor megpróbálok Önnek/Önöknek empatikus diabetológust ajánlani. Elsőként: a tünetek mindenképpen alacsony vércukorra utalnak, ami lehet azért, mert sok inzulin adott be este a párja (hajnalban leesett a vércukra és még nem volt elegendő az ellenreguláció, hogy megemelje a vércukrot), de lehet az is, hogy fokozott testmozgást végzett, ami akár az együttlétből is adódhat, de az is elképzelhető, hogy nem fogyasztott megfelelő mennyiségű szénhidrátot lefekvés előtt vagy akörül. Az alkohol is lehet "bűnös", de csak annyiban, hogy éhgyomorra gyorsabb a felszívódása az alkoholnak és hamarabb a "fejbe száll". Igazából az alkohol mennyiségére azt tudom mondani, hogy ha általánosan normál mennyiségben issza, étkezéshez, akkor nem lenne szabad nagyobb gondot okoznia, mint egy teljesen egészséges embernél. Az eszközök működésének elsajátítása nem nagy dolog, mondom gyakorló gyermekdiabetológusként, már az 5-6 éves kicsik is tudják használni a vc mérőt, ha bemegy egy gyógyászati segédeszköz boltba vagy elmegy egy egészségnapra, bizots megmutatják Önnek, hogyan működik, de ha nincs jól a párja, ebben az esetben nem a méresgetés a fontos, hanem, hogy minél hamarabb cukorhoz jusson, erre pedig akár egy kanál méz is elegendő, akár úgy is, hogy az ajkára keni, mert onnan már felszívódik. Hasznosabb ennél a glugagon, ezt Glucagen Hypokit néven lehet beszerezni, elméletileg lennie kellene otthon, a használatát kis kártya mutatja a dobozban, de ha megnézi a neten, ott is megtalálható. A hypoglycaemia megérzésének képessége elméletileg csökken az életkorral, mert csökkennek azok a sejtek is, amik a hypoglycaemiát ellensúlyozni képesek, ez pedig fokozottan igaz akkor, ha az ember pl. alkohollal vagy fáradtsággal tompítja az érzékelést. A diabetes örökítésének valószínűsége 3-8%, ami elméletileg nem nagy, de nem is teljesen elhanyagolható, de ha az ember szeret valakit, akkor ezt is elfogadja vele együtt, főleg, ha látja, hogy akit szeret is együtt tud ezzel élni. Ennek ellenére azt mondanám, amit Ön is leírt, hogy mindenképpen érdemes ezeket a dolgokat az Élete Értelmével is megbeszélnie, hiszen közös jövőt csak felelősen lehet építeni. Annak ellenére, hogy most így viselkedik, nem biztos, hogy ő nem szeretné, ha rendeznék a dolgokat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010-06-15 14:19:26; Megválaszolva: 2010. június 27., 13:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: