• cukorbetegség, magas H1C érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

        Psoriasis-ra szedett gyógyszerem (Sandimmun Neoral, ciklosporin napi 3x100 mg) miatt fél havonta-havonta járok vérvizsgálatra. A legutóbbi labor során Hemoglobin A1C értéket is mértek ami 6,76-ra jött ki (normál érték 4.00-6.00, ez volt az első alkalom) Ez kissé megijesztette a bőrgyógyászomat ebből következően engem is és javasolta a dolog kivizsgálását amit természetesen nem fogok elmulasztani, bár várat magára mert vizsgaidőszak van és nincs rá időm.. De addig semmit sem merek enni ami cukrot tartalmaz, még kávét se merek inni mert abba is cukor kell. Már már odáig fajult a dolog, hogy szinte semmit sem eszek. Lehetséges lenne, hogy cukorbeteg lettem 23 évesen (férfi, 189 cm/87kg)?

        legutolsó 2 vérvételem vércukorszintje éhgyomorra:

        4,79

        4,91

        Mik a kilátásaim ilyen értékekkel?

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező!

        A vércukoreredményei teljesen normálisak, a HbA1C értéke valóban felső határérték feletti, de ez lehet minden további nélkül labortévedés, technikai okból kifolyólag. Ez azt is jelenti, hogy nem gondolom, hogy diabeteses, de ennek ellenére nem árt, főleg az immunszupresszor gyógyszerek mellett, ha a kifejezetten cukros dolgokat kerüli (az édesítő mértékkel éppen olyan jó és megszokható). Ha a családjában van 2es típusú diabeteses, akkor azért azt javasolnám, hogy OGTT (cukorterhelés) vizsgálatot mindenképpen kérjen, megnyugtatás céljából.



        Kérdés: 2010-05-25 20:23:35; Megválaszolva: 2010. május 25., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: