• vércukormérő készülékek megbízhatósága

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Vérvizsgálat során kiderült, hogy a cukor értékem 6,8 mmol volt. A házi orvosom azt javasolta, hogy mérjem minden reggel éhgyomorra a cukor szintet, mivel van otthon Dimarson vércukor mérőm. Kb. 1,5 hetes mérések eredménye 5,8- 8,5 között volt. Kételkedtem benne, ezért kölcsön kértem egy rokontól a Dcont Personal cukormérőt. A Personállal mért eredmény kb 1,7 -el alacsonyabbat értéketmutatott rendszeresen, mint a Dimarsonnal mért. Pl: Personál: 4,4, Dimason 6,2 értéket mutatatott reggel éhgyomorra. Teljesen összevagyok zavarodva, nem tudom, hogy melyik a helyes érték. Az orvos hogyan állapítja így meg, hogy cukorbeteg-e valaki, vagy sem. A tesztcsíkok szavatossági időn belül vannak. A Personál készülék nem a legújabb típusú. Egy harmadik más típusú készülék az előzőekhez képest megint mást eredményt mutatna, akkor tényleg nem tudok kiigazodni az eredményeken. Azt szeretném kérdezni, hogy melyik érték vehető figyelembe. Illetve az lenne a kérdésem, hogy melyik vércukormérő készülék a legmegbízhatóbb. Üdvözlette: Sz. Kati

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező!

        A legjobb az lenne, ha nem a vércukormérő készülékeket cserélné, hanem egy OGTT vizsgálatot (vércukormérés cukorterhelést követően) végeznének egy HbA1c vizsgálattal összekötve, mert az adja meg egyértelműen, hogy van-e 2es típusú diabetes mellitusa. A normál éhomi vércukorérték 6,1 mmol/l, a terheléses 120 perces nem lehet több, mint 11,1 mmol/l, ekkor nincs szénhidrát anyagcsere zavara. Amennyiben a 120 perces vc érték 7,8-11,1 mmol/l közötti, akkor csökkent glükóz toleranciáról beszélünk. Egyébként a vércsepp nagyságától, a technikától, azt időponttól, a szavatosságtól és még sok minen mástól is függ, hgy jól mérjük-e a vércukorértéket.


        Kérdés: 2010-05-12 12:35:14; Megválaszolva: 2010. május 12., 12:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: