• M i az oka!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr.! A kisfiam 5 éves és állítólag 1.tipusú cukorbeteg,reggeli előtt kap 0.5E humulin-n inzulint.Pont 1 éve diagnosztizálták,azota nem változott.Amikor beteg,pl.köhögés,megfázás, akkor a cukorértékek nagyon ingadozóak.Miért ingadozik a cukorérték,mert van,hogy felmegy 11mmol/l -ra a cukra ilyenkor!? Mi okozza a szervezetében az ingadozást?,hiszen a szervezetében lévő saját inzulinja csak az szénhidrátokkal van kapcsolatban nem? Mennyi egy 5 éves egészséges gyermek vc.értéke,éhgyomorra meg evés után? Mennyi a C-PEPTID értéke? Az én kisfiamnak 1.2. Egy névnapozás alkalomkor sok cukros sütizés után felment a vc.-értéke 13-ra, aztán lement,a kezelőorvosa ezért az 1 alkalom miatt adatni akar még este is inzulint a gyerekemnek.Ön ezt helyesnek tartja-e?Most még kaptunt 1 hónap haladékot,de azt mondta a dr.-nő,hogy szoktassuk magunkat a gondolathoz.Amugy a cukorértékei normálisak, a diéta betartásával.Reggel 3.1-4.2mmol/l, evés után max.6.5 mmol/l a vc.értéke! Előre is köszönöm a válaszát! Szűcsné Szabó Szilvia Mindszentről

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Anyuka!

        Azt kell mondjam, hogy a kisfia valóban 1es típusú diabeteses az eredmények alapján (fiatal, azt gondolom nem túlsúlyos és terhelésre nagyon magas a vércukorértéke). Gyermekkorban a vércukorértékek ugyanazok, mint felnőtt  értékek, egészséges, kiegyensúlyozott étkeztetés mellett reggel 6,1 mmoll értéke alatt, étkezés után 120 perccel 7,8 mmol/l. Abban az esetben, ha diétázik, ez természetesen, különösen kezdetben, a mézeshetek időszakában, amikor még a saját inzulin termelése még jó (C peptid szintje nem nagyon alacsony), elérhető inzulin nélkül is. A későbbiekben azonban már az inzulin adása szükségessé válik. Én ebben az esetben akkor javaslom ennek elindítását, ha a HbA1C érték meghaladja a 6,5%ot. Ebben az esetben nem elhúzódó inzulin adását tartom jónak, hiszen az étkezések utáni értéke magasabb, de ezt mindig személyreszabottan kell megbeszélni, csakúgy, mint a testreszabott étrendet is. 

        Ha még kérdés merülne fel vagy gyermekgondozót keres, kérem jelezze és megpróbálok segíteni Önöknek.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-04-29 13:37:36; Megválaszolva: 2010. április 29., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: