• Alacsony vércukor szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! 33 éves nő vagyok, második babámat várom, 26 hetes kismama vagyok. Életem során többször volt vércukor szintet is néző laborvizsgálatom, mindig jó eredménnyel. Mivel a családomban volt cukorbeteg, ezért különösen foglalkoztatott mindegyik vizsgálatkor a cukorérték. Jelenlegi terhességem alatt háromszor mértek vércukorszintet. Az első, éhgyomri érték 3,9 mmol/l lett, majd következő alkalommal az étkezés utáni érték 3,7 mmol/l, és most került sor a terheléses vércukor vizsgálatra, aminek értéke éhgyomorra 3,9 mmol/l, terhelés után 5,3 mmol/l. Először nagyon megörültem az eredményeknek, majd amikor utánaolvastam a neten, és azt találtam, hogy az alacsony vércukorszint különféle betegségek (pl. inzulint termelő daganat) tünete lehet, elbizonytalanodtam. Főleg, hogy a tünetei (szorongás, gyors szívdobogás, szédülgetés) gyakran jellemzőek rám is, már a terhességet megelőző hónapokban is. Eddig azt gondoltam, valamiféle pániktünetek ezek (egyébként is hajlamos vagyok hipochondriára és pánikolásra), de lehet, hogy összefüggés van a tünetek és az épp csak alsó határon lévő cukorértékek között? Koplalni nem koplalok, bár az igaz, hogy nem eszem túl rendszeresen, de ez már évtizedek óta így van. Az első terhességemnél (4 évvel ezelőtt) normálisan alakultak az értékel, 4,5 körül volt éhgyomorra, 5 volt étkezés után és 7 terhelés után. Most viszont meglep, hogy étkezés után még alacsonyabb, mint éhgyomorra. Mit gondol a jelenlegi értékeimről? Van okom aggodalomra, vagy örüljek, hogy nem magas?   Válaszát előre is köszönöm!   Ingrid  

        WEBBeteg szakértő válasza a alacsony vércukor témában

        Kedves Ingrid!


        Nincs ok az aggodalomra. A terhességben a bőséges női hormonok elválasztása és a kialakuló inzulinrezisztencia miatt fokozott inzulinelválasztás jellemző, amely vércukoresésre hajlamosít. Ezért szükséges rendszeresen étkezni. Az alacsonyabb vércukorértékek okoznak szédülést, éhségérzetet, szapora szívdobogást.  Szükséges 3-4 óránként étkezni, kis mennyiséget, amely mindig tartalmaz szénhidrátot is, hogy a vércukoresést kivédjük. Az eredményei alapján nem merül fel egyéb hypoglycaemiát okozó eltérés, nagy valószínűséggel a terhességgel együttjáró élettani eltérés. Azonban nagyon fontos odafigyelni a rendszeres étkezésre az ön és a kisbabája érdekében.

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus



        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-07-16 09:14:13; Megválaszolva: 2009. július 16., 09:14

        Tudjon meg többet: alacsony vércukor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi értékek alapján fennáll-e nálam az IR? Glükóz: 5,2 mmol/L 60 perc glükóz: 10,7 mmol/L 120 perc glükóz: 5,6 mmol/L Inzulin: 12,7 mIU/L Inzulin 60 perc: 114,3 mIU/L Inzulin 120 perc:...
        Cukor betegek fogyaszthatnak-e olyan csokoládét, amely maltitolt tartalmaz?
        Tisztelt Doktornő! Az után szeretnék érdeklődni, hogy a cukorbetegeknek lehet-e támogatással édesítőt felírni. Egy időben Sorbit-ra volt lehetőség, de azt hallottam, hogy az egészségtelen.
        Édesanyám kb. 15 éve lett cukorbeteg (2-es típus), de ezzel párhuzamosan pár éven keresztül küzdött az alkohollal is. Aztán jópár éve letette a poharat. Mostanában azonban egyre többször észlelek olyan dolgokat: lassúbb, zavartabb...
        Tisztelt Dr-nő. 61 éves vagyok , az éhohmi vércukrom, 7.6 kb 10 éve. Több diabetológósnál is voltam már. Azt mondták, ha az érték étkezés után nem lépi át tartósan a 10-es vércukor szintet akkor, 1200 kcl 150 g ch megtartásával ez az...
        Tisztelt dr.ur! Külföldön èlek, ès nagyon megköszönnèm ha tudna tájèkoztatni.29 ève vagyok 1 tipusu cukros. Pár hónapja magabb a vèrnyomásom:160/113,170-180, kètszer volt 218/124,214/156 mindig100 feletti pulzussal. Elküldtek nefrologiára...
        Tisztelt Doktornő! Terhességem 24 hetében terheléses vércukor mérés során IGT-t diagnosztizáltak. (a 12. heti terheléses vércukor és a random mérések mindig normális tartományban voltak). Szülést követő 6 hónapos kontrolnál terheléses...
        Tisztelt Doktornő! Cukorbeteg vagyok, amit nem rég diagnosztizáltak. Gyógyszeres kezelést kapok a diéta mellé. GLURENORM 30 mg-ost gyógyszert szedek 2x 1-t. az van ráíva, hogy tablettánként 134,6 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Azt szeretném...
        Tisztelt Doktornő kérem sziveskedjen megválaszolni,hogy a laboratoriumi terheléses vércukorszint mérése esetén a vénás vérből mért 30%-al magasabb értéket az otthoni ujbegyből mért értékhez hozzá kell-e számitani.Köszönettel várom...
        Üdvözlöm Doktornő! Egykori betege vagyok Önnek, mióta elkerültem a betegei közül cukorbeteg lettem és metformint szedek 1000 mg osat reggel es este felet belőle. a gyógyszer 3 hónapos szedese utan a cukrom 5 erteket mutat,de az amiláz szintem...
        Tisztelt Doktornő, 21 éve vagyok cukorbeteg, napi 3szori actrapid ( 17 egység reggel, 18-20 délben, 15 este 5 kor) és esti levemir ( 12 ) beadàsa mellett. Az utóbbi években az inzulinadagokat folyamatosan emelték, legutobb a levemir-ből is kell...
        Jó estét! 2012 decemberében begörcsölt a vesém, azóta figyelek a folyadékbevitelre. Ebben az évben vettem észre, hogy most már azért iszok, mert szájszárasságom van.47 kiló vagyok 153cm és van, hogy napi 3 liter vizet is megiszok. Meséltem...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapám 1,5 éve cukorbeteg, eleinte 4szer szúrta magát inzulinnal, ma már csak egyszer, este 6 egységet! Thiogamma oral 600 mg filmtablettát és Meforal 1000mg tablettát szed az inzulin mellett! A diétát betartja! A...
        Szeretném megkérdezni, hogy olvastam a DIABO nevű étrend kiegészítőről, amit cukorbetegeknek ajánlanak. Én is egy éve vagyok beteg, jelenleg Mercformin 500-as gyógyszert szedek. De sokszor szédülök, verejtékezek, fáradékony vagyok a...
        Üdvözlöm! A párom aki 52 éves,86 kg 176 cm magas, pocakos,de nem kövér, már egy ideje méri vércukorszintjét,mert egy általános laboron emelkedett szintet mutatott! Akkor éhgyomorra 8-as, étkezések után pedig 11-es értékeket mért. Majd...
        A haziorvosom beutalt a laborba a kotelezo vervetelre,melybol a vercukromat is megallapitjak.Nekem DCONT TREND vercukor merom van,amire azt mondjak,hogy nagyon pontosan mer.Renszeresen merem a vercukromat.Kettes tipusu cukorbeteg vagyok.Mielott e.kndultam a...
        Szeretném megkérdezni, hogy a cukorbetegeknek gyártott Diabetesz vitamin tabletta szedését ajánlják-e ? Több ismerősömtől hallottam, hogy cukorbetegeknek kiváló. Én is 2.típusú cukorbeteg vagyok. Más betegségem nincs. Köszönettel:
        Tisztelt Hölgyem/Uram! január vagyok cukorbeteg viszont a kórházból terheléses cukorvizsgálat nélkül,1 hét után hazaküldtek 180g-os diétával napali hatszori elosztásban,20-8-16 egység nappali és 8 egység éjszakai...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Az lenne a kérdésem hogy meforalt szedek és algopirynt lehet e szedni fájdalomcsillapitásra?
        Tisztelt Dr nő/úr! 31 hetes terhes vagyok,a 24. héten a cukorterhelésem eredménye 10,1 lett. Először 180 g Ch diétán voltam,most 160g-on.Az elmúlt hetekben többször is 7-7.5 közötti cukorértéket mértem evés után 1 órával. Az...