• Alacsony vércukor szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        33 éves nő vagyok, második babámat várom, 26 hetes kismama vagyok.

        Életem során többször volt vércukor szintet is néző laborvizsgálatom, mindig jó eredménnyel. Mivel a családomban volt cukorbeteg, ezért különösen foglalkoztatott mindegyik vizsgálatkor a cukorérték.

        Jelenlegi terhességem alatt háromszor mértek vércukorszintet. Az első, éhgyomri érték 3,9 mmol/l lett, majd következő alkalommal az étkezés utáni érték 3,7 mmol/l, és most került sor a terheléses vércukor vizsgálatra, aminek értéke éhgyomorra 3,9 mmol/l, terhelés után 5,3 mmol/l.

        Először nagyon megörültem az eredményeknek, majd amikor utánaolvastam a neten, és azt találtam, hogy az alacsony vércukorszint különféle betegségek (pl. inzulint termelő daganat) tünete lehet, elbizonytalanodtam. Főleg, hogy a tünetei (szorongás, gyors szívdobogás, szédülgetés) gyakran jellemzőek rám is, már a terhességet megelőző hónapokban is. Eddig azt gondoltam, valamiféle pániktünetek ezek (egyébként is hajlamos vagyok hipochondriára és pánikolásra), de lehet, hogy összefüggés van a tünetek és az épp csak alsó határon lévő cukorértékek között?

        Koplalni nem koplalok, bár az igaz, hogy nem eszem túl rendszeresen, de ez már évtizedek óta így van.

        Az első terhességemnél (4 évvel ezelőtt) normálisan alakultak az értékel, 4,5 körül volt éhgyomorra, 5 volt étkezés után és 7 terhelés után.

        Most viszont meglep, hogy étkezés után még alacsonyabb, mint éhgyomorra.

        Mit gondol a jelenlegi értékeimről? Van okom aggodalomra, vagy örüljek, hogy nem magas?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        Ingrid

         

        WEBBeteg szakértő válasza a alacsony vércukor témában

        Kedves Ingrid!


        Nincs ok az aggodalomra. A terhességben a bőséges női hormonok elválasztása és a kialakuló inzulinrezisztencia miatt fokozott inzulinelválasztás jellemző, amely vércukoresésre hajlamosít. Ezért szükséges rendszeresen étkezni. Az alacsonyabb vércukorértékek okoznak szédülést, éhségérzetet, szapora szívdobogást.  Szükséges 3-4 óránként étkezni, kis mennyiséget, amely mindig tartalmaz szénhidrátot is, hogy a vércukoresést kivédjük. Az eredményei alapján nem merül fel egyéb hypoglycaemiát okozó eltérés, nagy valószínűséggel a terhességgel együttjáró élettani eltérés. Azonban nagyon fontos odafigyelni a rendszeres étkezésre az ön és a kisbabája érdekében.

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-07-16 09:14:13; Megválaszolva: 2009. július 16., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! Szeretnék tanácsot kérni.2017.01.10. napon 1- es típusú (LADA) cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Rendszeresen járok futó versenyekre és edzek. Általában minden másnap 10 km futok. Mióta haza jöttem a kórházból voltam 4...
        Tisztelt Webbeteg! Rokonomnal a haziorvos cukorbetegsegt alapitott meg. Nem all szandekomban megkerdojelezni egy orvos szakertelmet, de tobb aggaszto dolgot is latok, ebben kerek segitseget. A cukorbetegseg megallapitasat arra alapozta, hogy az elozo...
        istelt Doktornő Azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy: A múlt héten vérvételen voltam,de nem tudtam vizeletet adni,ezért gyorsan megittam 6 dl pepsi cólát,amit utólag felelőtlenségnek tartok. Befolyásolhatja-e a cukorszintet ez a cselekedet...
        Kedves Doktornő! Édesapám vérképe aggaszt.Kérem, segítsen! Vas alacsony (9,0), magas cukor (12,7),magas triglicerid (2,44), alacsony összkoleszterin (3,4), nagyon magas GGT (335), magas alkalikus foszfatáz (489), magas HbA1C (7,8), magas HbA1C...