• Cukorbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszetlt Doktor/nő/!!!

        Férjem  hosszú idő óta cukorbeteg, immár 18éve. Először pár évig gyógyszeres kezelést kapott, de már vagy 9éve inzulinos, napi 4x ad be , Apidra ill. Lantust.Az utóbbi dőkben olyan elviselhetetlen fájadalom van a bal karjában, hogy aludni sem tud.A háziorvos reumás fájdalomra írt neki gyógyszer, am i persze nem  hatott.Diabetológiára nem tud egyenlőre eljutni , annyi a várakozási idő.Én sokat olvastam ebben a témában, ezért nem tudom , de talán lehetséges , hogy a cukor ,váltott ki neuropátiás fájadalmat.Viszont nem tudom milyen akár recept nélküli gyógyszer volna jó fájadalomcsillapításra.

        Ha  tud ajánlani valamit, akkor  előre is köszönöm a segítséget.

                                                                                  tisztelettel: e. katalin

         

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a neuropátia témában

        Tisztelt Kérdező!


        A cukorbetegség szövődményeként valóban alakulhat ki polyneuropathia, neuropathiás eredetű fájdalom. A neuropathiás fájdalom jellemzője, hogy általában szimmetrikusan jelentkezik a végtagokban, főleg az alsóvégtagban. Főleg égő, szúró fájdalom jellemző. A polyneuropathiára jellemző lehet még a harisnya-vagy kesztyűujjszerűen jelentkező zsibbadás, érzészavar.
        A férje bal karját érintő fájdalom nem csak neuropathiás eredetű lehet. Fontos elkülöníteni a fájdalom helyét, jellegét és hogy sugárzik-e. Amennyiben a bal válla fáj és a mozgásra fokozódik a fájdalom, akkor lehet izületi probléma. Ha az egész karjában sugárzik a fájdalom az ujjak felé, akkor az ideget nyomhatja pl. nyaki gerincsérv.
        A neuropathiás fájdalomra igazán hatásos fájdalomcsillapítók mind vénykötelesek. Amennyiben polyneuropathiája van, akkor a B-vitamin készítmények (Milgamma, Benfogamma) szedése javasolt még, amelyek nem receptkötelesek.

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-10 21:23:56; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: