• Inzulin rezisztencia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az alábbi terheléses vércukor és inzulinmérési adatok alapján kérem, hogy válaszoljon, fennáll-e az inzulinrezisztencia esetemben? (inzulin 0': 5,6 mU/L, inzulinterhelés 60' : 41,7 mU/L, inzulinterhelés 120': 36,0 mU/L.) A vércukor értékek jók (4,7; 5,4 és 4,8  mmol/L). Ajánlható-e gyógyszeres kezelés vagy diéta? Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az inzulinrezisztencia kimondása nem egyszerű. Nincs meghatározva a kritérium, hogy mikortól mondhatjuk valakire, hogy inzulinrezisztencia igazolható. Önmagában az inzulinrezisztenciát nem vizsgáljuk a gyakorlatban. Amikor valakinél többféle tünet (kimaradó vérzés, cysták a petefészekben, fokozott szőrösödés stb.) miatt felmerül polycystás ovarium syndroma (PCOS) lehetősége, akkor szokták napjainkban már elvégezni  a terheléses vércukorvizsgálattal együtt a terheléses inzulinszintek meghatározását. Ebben az esetben is több tényezőtől  (túlsúly, életkor stb.) függ az, hogy valószínűsíthető az inzulinrezisztencia vagy sem.
        Inzulinrezisztenciát előidéző tényezők a túlsúly, nem megfelelő összetételű táplálkozás, mozgásszegény életmód, hormonális zavar. Ilyen tényezők összhatása esetén az inzulinrezisztencia  okozza a 2-es tipusú cukorbetegség kialakulását.
        Önnél, mivel nem tudom, hogy egyébként igazolható-e a PCOS, illetve nem ismert, hogy túlsúlyos vagy sem és az életkora sem ismert nem tudom megmondani, hogy inzulinrezisztencia fennáll-e. Ha fennáll, akkor napjainkban az életmód változtatást, a testömeg csökkentést és a rendszeres fizikai aktivitás bevezetését javasolják terápiaként.

         

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-05 20:31:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 14:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: