• Insulin beadható mértékének max egysége.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Humulin R-ből a beadható egység egyszerre mennyi? mert különféle véleményeket hallottam idáig.

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulin témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szükséges inzulin mennyiségének  a meghatározása nem olyan egyszerű mint pl. a gyógyszerek esetén a dózis. Pl. 3x1 tabl. Augmentin 1 hétig. Se több, se kevesebb.
        A szükséges inzulin dózisa egyénenként változó. Így változó az egyszerre beadható dózis mennyisége is. Pl. vékony, 1-es tip. cukorbeteg esetén elegendő étkezések előtt 4-6 E Humulin-R adása. Ők már minimálisan több inzulindózisnál jelentős hypoglycaemiát élnek meg. Kövér, inzulinra szoruló 2-es tip. cukorbetegeknél ettől  több inzulin szükséges. Függ az inzulin mennyisége az étkezéstől is. Általában egyszerre 18-20 E-nél nagyobb Humulin-R dózis beállítását nem tartjuk szerencsésnek, mert 3 óra múlva jelentősebb hypoglycaemiát okozhat, amely nagyobb közti étkezést tesz szükségessé vagy rosszullétet okoz.

        Azok a betegek, akik szerint ettől a menyiségtől nem megy le a vércukruk, sőt állandóan magas, azoknál vagy diétahiba van (egy étkezésre túl sok- 60 g feletti-szénhidrátot esznek) vagy rosszul beállított az inzulinterápia (kevés a bázisinzulin). Ez a mennyiség a négyszeri stabil beállítású betegek  fokozatosan emelt, egyszerre beadott Humulin-R mennyiségére vonatkozik. Amennyiben új betegnél kezdünk inzulinterápiát, a Humulin-R dózisát kis egységekről fokozatosan titráljuk felfelé. Ugyanis van olyan beteg, akinél a 20 E sem okoz hypoglycaemiát, másnál pedig ez már súlyos hypoglycaemiát okoz.
        Remélem kielégítő volt a válasz, ugyanis nem teljesen értem, hogy ez Önnél mire vonatkozott a kérdés. Illetve nem lehet kategórikus választ adni a maximális dózis meghatározásában.

         

         Dr. Laczkó Andrea

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-15 22:09:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: