• Nem csökken a glikémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Hárómszór adók be 25 egységet ahumulin R és este adók a humulin N,és nem csőken 15 allat mitt .kell csinájak.Várpalótán nincsen diabet doktór kérem segitcsen

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az inzulinkezelés során nagyon fontos bizonyos szabályok  betartása. Ezeket az inzulinterápia beállításakor ismertetjük a betegekkel, azonban időről-időre fontos az ismétlése, mivel ez az egyik kulcsa a sikeres kezelésnek.

        Az ön által alkalmazott háromszori hagyományos gyors hatású inzulin (Humulin-R) és esti hagyományos elhúzódó hatású bázisinzulin (Humulin-N) esetén fontos, hogy a reggeli inzulint legkésőbb 7 óráig adja be, a beadás után fél óra múlva szükéges étkezni, ezt követően két és fél-3 óra elteltével szükséges tízóraiznia, majd délben inzulint adni, fél óra múlva ebédelni, 3-4  óra között uzsonnázni, este 6-kor inzulint adni, fél óra múlva vacsorázni, 9 órakor utóvacsorázni és beadni az esti elhúzódó hatású inzulint. Ezen kívül nagyon fontos tényező a vércukor emelkedésben az étkezés szénhidráttartama. Egyszerre nagy mennyiségű szénhidrát elfogyasztása nem ajánlatos, mert az inzulin emelkedés nem tud lépést tartani a cukoremelkedéssel. Főétkezésre 50-60 g-nál, közti étkezésre 15-25 g-nál nagyobb mennyiség elfogyasztása nem ajánlatos ennél az inzulinrendszernél. Ezen kívül még számos tényező befolyásolja  a vércukorértékeket: testmozgás, esetleges fertőzéses betegség stb.
        Ezt azért írtam le, hogy érzékeltessem, egy adott beteg inzulin terápiájának beállítása számos tényezőtől függ, és szintén több tényező befolyásolja a vércukorértékeket is.
        Az ön levele kevés információt tartalmaz ahhoz, hogy érdemi terápiás javaslatot tehessek.  A vércukorértékei magasak, azonban az étkezésekhez beadott inzulin mennyisége is sok. (úgy értelmeztem, hogy mind a három étkezéshez 25 E Humulin-R-t ad.) Ennek alapján az  alaprendszerben és a diétában is hiba lehet. Legelőször is ezt kellene kiküszöbölni.

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-07 00:38:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: