• Magas cukor inzulin mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapám 57 éves, 8 éve cukorbeteg,az utóbbi időben elég magas vércukor értékeket mértek nála gyógyszeres kezelés mellett.(10-16/mmol).Pár hónapja kiugróan magas (28-as) trigliceridszintet mértek egy rutin vérvétel alkalmával,amit egy ún. Inegy (remélem jól írtam) nevű gyógyszerrel próbáltak korrigálni...sikertelenül.Halolaj kapszulával kombinálva sikerült 20-ra lecsökkenteni.Egyébként a koleszterinszintje megfelelő volt.3 hete inzulinra állt át (humulin m3), az orvos javaslatára reggel 24,este pedig 16 egységet ad magának.A kórházból 15/mmol vércukorral engedték haza,azzal az indokkal, hogy majd "beáll" a szervezete az inzulinra.Azonban azóta is reggel éhgyomorra 9-10/mmol,este inzulin előtt 15-16/mmol körüli értékeket mér.(az inzulin beadása után is9/mmol) A diétát igyekszik betartani,ám keveset mozog. Az utóbbi 4 hónapban (mióta a halolaj kapszulát szedi)7 kg fogyott,az amúgy hosszú évek óta tartott súlyából.

        A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a magas vércukorszintet, és lehet e valami köze a magas trigliceridhez?

        Válaszát előre is köszönöm.

        K.G.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!


        Amennyiben a 2-es tipusú cukorbetegeknél a maximális gyógyszeres terápia mellett magas vércukorértékek észlelhetőek, szükséges az inzulinterápia bevezetése. Az inzulin bevezetése önmagában még nem oldja meg a magas vércukorértéket, az inzulinterápiát egyénre kell szabni. Az adott ember életmódjától, étkezési szokásától, együttműködési hajlandóságától és képességétől stb., függ melyik inzulin, hányszori adagolás a lehető legjobb megoldás a számára. Az ön édesapjánál kétszeri Humulin-M3 ( keverék inzulin:30%gyors komponens+70% lassabban ható komponens) inzulinterápia esetén szükséges az inzulin adagolás időpontjának pontos betartása és a beadás után fél óra múlva étkezés. Ezen kívül feltétlenül szükséges a közti étkezések (tízórai, uzsonna, utóvacsora) elfogyasztása is. Ez azt jelenti reggel 7 órakor és este 6 órakor kell inzulint adni, fél 8-kor reggelizni, 10 órakor tízóraizni, délben ebédelni, 3-4 órakor uzsonnázni, fél 7-kor vacsorázni és kilenckor utóvacsorázni. Ennek a rendszernek a hátránya, hogy nem rugalmas, rögzített.

        A szabályok és a diéta betartása ellenére észlelhető magas vércukorértékek esetén szükséges az inzulin dózisának emelése. Amennyiben nappal nincs alacsonyabb vércukorérték csak következetesen magas, javasolt a reggeli inzulindózis megemelése két egységgel, ezt követően ezt az emelt dózist adja. Általában felborult anyagcsere, tartósan magas vércukorértékek esetén gyakran észlelhető emelkedett trigliceridszint. Amennyiben a vércukorértékek tartósan a normálhoz közeliek lesznek, ez már önmagában csökkenti a trigliceridszintet. Azonban az édesapjánál kifejezetten emelkedett ez a vérzsír, úgyhogy feltétlenül szükséges a zsírszegény étrend betartása, illetve kérje háziorvosától fibrát csoportba tartozó trigliceridcsökkentő gyógyszer felírását. (pl. Fenobrat vagy Lipidil) (A korábban szedett Inegy főleg a koleszterinszint csökkentésére hat.)

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-02 22:55:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: