• Inzulin vizsgálatot hol végeznek?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Szeretném megkérdezni,hogy inzulin vizsgálatot hol végeznek, mennyibe kerül, mert a diabetologiai szakrendelésen nem hajlandok ilyen vizsgálatot végezni, csak vércukor vizsgálatot.

    Elvileg 16 éve? vagyok cukros de 2OO2 -be csináltak egy inzulin vizsgálatot elescvy készülékkel, de sajnos a BM kórház már bezárt és ott már nem csináltathatok ilyen vizsgálatot.Ami  akkor teljesen normális értéket mutatott tehát a szervezetem megfelelő inzulint termelt.

    Amikor megyek vizsgálatra jól felidegesitem magam,hogy egy csomó gyógyszerrel tömnek és még inzulint is akarnak adni amiről én hallani sem akarok. Akkor valóban 14 körül szokott lenni a cukrom.

    Feltehetően a szervezetem a gyógyszerek mennyiségére ellenkezőleg reagál,ugyanis a vérnyomás csökkentő esetében is  a 75 mg vérnyomáscsökkentő szedése esetén 21O-re felment a vérnyomásom /tartosan-heteken át/ és amikor  saját magam lecsökkentettem 12,5 mg.-ra teljesen beállt és azóta is rendben van a vérnyomásom 12O-ra.  / nem vagyok orvos sem eü dolgozó- ilyen képzettségem sincs/

    Ha beveszem glocobene 1,75 mg  és nem diétázok felmegy 18-ra a cukrom de ha diétázok és nem veszem be a gyógyszert akkor 6- és 8 között van.

     

    WEBBeteg szakértő válasza a inzulin témában

    Tisztelt Kérdező!

    A vérben lévő inzulin mennyiségének a meghatározására sok laboratóriumban lehetőség van. A diabetológiai szakrendelésen valószínűleg azért nem végeztetik el ezt a vizsgálatot önnél, mert felesleges. Semmilyen érdemi információt nem szolgáltat már az ön esetében.  Mivel azt írja, hogy 16 éve ismert a cukorbetegsége  és 2002-ben még kimutatható volt a szervezetében inzulin és tablettával kezelik, valószínűsitem, hogy 2-es tipusú cukorbetegségben szenved.

    Ebben az esetben annak megítélésére, hogy az étkezéssel bevitt szénhidrátok felhasználásához elegendő-e még a saját szervezete által termelt inzulin mennyisége, nem a vérvizsgálat során mért inzulin mennyisége ad választ. Az élettani szabályozás szerint normál esetben minden étkezés során éppen annyi inzulin termelődik, amennyi ahhoz szükséges, hogy az adott étkezésből felszívódó  és vérbe kerülő szénhidrátok ellenében a normális vércukorszintet (5.0-7.0 mmol/l) fenntartsa. Ez minden étkezésnél más-más mennyiség.

    A cukorbetegség diagnózisa akkor állítható fel, ha a a saját inzulin elválazstás nem elegendő mennyiségű vagy nem megfelelő hatású, és így a vércukorérték a normális tartomány fölé emelkedik. (Megjegyezném: A cukorbetegség diagnózisának kimondásához egyértelmű diagnosztikus kritériumok vannak . Nem lehet valaki csak elvileg cukorbeteg. A diagnózis kimondása gyakorlati és maga a betegség is sok gyakorlati dolgot tesz szükségessé)
    A 2-es tipusú cukorbetegeknél először elsősorban az étkezésre bekövetkező inzulinválaszban észlelhető károsodás. Nem tud az étkezéshez annyi mennyiségű inzulint termelni a szervezet, hogy a vércukrot a normális tartományban tartsa. Persze  ez függ az étkezések szénhidráttartalmától is. Ezért szükséges diétázni. Többször kis mennyiségű ételt enni és a finomított szénhidrátokat kerülni, hogy ne legyen egyszerre nagy vércukoremelkedés, mert ezzel az inzulin válasz nem tud lépést tartani.


    A cukorbetegségre használt különböző gyógyszerek különböző úton kísérlik meg a normális vércukorszint fenntartását. Az Ön által szedett Glucobene az inzulin elválasztás fokozásával próbálja segíteni a szervezetét a normális vércukorérték fenntartásában. Sajnos azonban egy idő múlva az inzulintermelő sejtek kimerülnek, ekkor már a gyógyszerek sem tudják elérni, hogy az étkezésekhez megfelelő mennyiségű inzulin termelődjön.
    A diétára visszatérve,a cukorbetegeknek a gyakorlatban sajnos mindig be kell tartani az étrendi korlátozásokat. Nem ehetnek annyiszor és annyi mennyiségű szénhidrátot, mint amennyit szeretnének. Viszont a szénhidrát teljes elhagyása is tilos, mert a szervezetnek ezekre az anyagokra is feltétlen szüksége van.


    Önnél az nem világos, hogy a kiegyensúlyozott, a testtömegéhez, életmódjához kiszámított szükséges szénhidrátbevitel mellett hogyan alakulnak a vércukorértékei. A korrekt, adekvát diéta mellett észlelhető vércukorértékektől függ annak megítélése, hogy az alkalmazott terápia elegendő-e. (Nem a gyógyszertől megy fel a vércukra, hanem a diétás kihágástól.Viszont olyan is elképzelhető, hogy adekvát diéta mellett nem kell gyógyszer.)
     És ha már a maximális gyógyszeres terápia és adekvát étrend mellett is magas vércukorértékek észlelhetőek, akkor szükséges az inzulinterápia bevezetése.

    Ekkor is lehetséges még a szervezetben például éhgyomorra normális mennyiségű inzulint kimutatni, de összességében már egyáltalán nincs elegendő mennyiség napi 24 órán át .
    Ennek alapján remélem éthetővé vált, hogy nem az inzulinszinttől függ a terápia megválasztása és az inzulinterápia bevezetésének szükségessége. A korrekt, adekvát diéta betartása minden körülmények között szükséges, a cukorbetegség kezelésének ez a kulcsa. Erre ráépítve  tudnak a gyógyszerek segítséget nyújtani a szervezetünknek a normális-étettani vércukorértékek fenntartásában. Amikor már ez sem elegendő, akkor válik szükségessé az inzulinterápia bevezetése, amely mellett a diéta további betartása ugyanolyan fontos.

    Üdvözlettel.

    Dr. Laczkó Andrea diabetológus

     

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség

    Kérdés: 2009-01-24 21:03:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:37

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktornő! 42 éves kismama vagyok, terhességem 25. hetét zárom ma. Első kislányomat 36 éves koromban szültem, ez (az első) terhesség terhességi diabetesszel volt terhelt. Akkor a 19. héten végeztek nálam terheléses vizsgálatot,...
    Tisztelt Doktornő! Emelkedett éhgyomri vércukor értékeim miatt (7,3), valamint a 3 havi átlag (7,1) értékem miatt terheléses cukorvizsgálatot rendelt el az endokrinológus.A 120 perces eredményem semmit nem változott a 60 perceshez viszonyítva...
    Tisztelt doktornő ! 2017. Januárjától vagyok cukorbeteg. Actrapidot es Insulatardot adok. Az éhgyomori értékeik 10-12 között mozognak a reggeli után másfél órával 16-18 közötti. Tanácstalan vagyok az etkezesemmel nincs gond mindent betartok....
    Tisztelt Dr. Árki ildikó! Kb. 5 hónapja magas éhgyomri vércukorértéket mértek/7,7/. Ezt diétával és étrendkiegészítőkkel sem sikerült a normális szintre csökkenteni. Most 7,16 mmol/L volt az éhgyomri érték. Napközben viszont saját...
    Tisztelt Doktornő! 2017. Január 4-én 1-es típusú cukorbetegseget állapítottak meg nálam. A kórházból 4-3-4 egység actrapiddal tértem haza. Elmondhatom, hogy aktív életet élek sportolok, futok,ennek következtében szinte mindennap...
    Kedves Tunde! Edesanyam ket hete volt vervetelen a haziorvos altal tanacsolva egy rutin tesztre. A cukorerteke 9.7-re jott ki, a normalisnal magasabb volt a teszten (a teszt maga eleg stresszes volt neki, mert ossze vissza szurkaltak szegenyt mire sikerult a...
    2017.01.04- én 1 típusú cukorbetegseget diagnosztizáltak nálam. Éjszakára insulatardot adok e egységet . Nappal Actrapidot. Az a problémám hogy reggeli 35g ch étkezés után nagyon megemelkedik a vércukrom. Például 5.6 ehgyomorra majd másfél...
    Férjem évek óta cukorbeteg. Gyógyszerei Diaprel reggel 1 és Janumet reggel-este 1-1. A cukor értékei a reggeli éhgyomri általában 7-7.2 körül voltak a gyógyszerek mellett amíg dohányzott a testsúlya 78 kg 180 cm magas. 1 éve abbahagyta a...
    Tisztelt doktornő nem régiben voltam inzulin rezisztencia vizsgálaton az értékeim a következők: éhgyomori :5.29 mmol inzulin:94,5 pmol/l terhelés :5.27 mmol/l inzulin :257 ,0 pmol/l most akkor cukorbeteg vagyok ???
    Tisztelt doktornő azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy az alábbi eredményeim Alapján cukorbetegseg miatt van magas cukor szintem Glükóz terhelés 0 perc /5.29 Glükóz terhelés 120 perc/5.27 Inzulin /94,5 pmol Inzulin/258,0 pmol Válaszát...