• Helyes étrend

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Asszony !

         

         

        Édesanyám 71 éves.  A protrombin szintjét 2 hetente laborvizsgálatokkal ellenőrzik, mivel nagyon sok esetben sokkal magasabb a normál értéknél. Ez az érték néha 70-75 között van.

        Egyébként cukorbetegsége is van, melyre gógygyszert szed, mivel néha eléri a 18-as szintet. Sajnos a két problémával az étkezése elég nehézkes. Kórházi kezelése során a diétás nővér tájékoztatta, hogy mit ehez és mit nem. Nagyon elkeseredett, hogy akkor most mit is ehet.

        Kaphatnék tájékoztatást, hogy mi k azok az ételeket, melyeket  ehet és melyeket kell nagyon elkerülnie ? Vagy esetleg az szakértő telefonhszámát kérném, aki további tájékoztatást tudnak számomra adni.

         

        Üdvözlettel:

         

        Balogné Kovács Renáta

         

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha az édesanyja Syncumar vagy Warfarin szedése miatt jár laborvizsgálatra, akkor a magas K-vitamin tartalmú ételek csökkenthetik a gyógyszer hatását (ez a protrombin idő csökkenését okozza) pl.tojás, máj, saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avcocado, zöld tea. Arra kell törekedni, hogy ezekből az ételekből egyenletesen fogyasszon.

        Mérsékelten csökkentik a gyógyszer hatását a következő ételek: vaj, étolaj, répa, uborka, gomba, zöldbab, hagyma, borsó, kukorica, alma, narancs, ezeket mértékkel fogyaszthatja. A megnyúlt protrombin idő oka lehet pl.antibiotikum, aszpirin szedése, K vitamin hiány, máj betegségek, autoimmun folyamatok, néhány fertőző betegség vagy az alvadásgátló magas dózisa.

        Tehát fontos, hogy Syncumar szedőknél lehetőleg egyenletes legyen a K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása.  A rendszeres kontrollok során kérdezzen rá bátran kezelőorvosánál a fenti problémára, biztosan elmagyarázza, mi okozhatta a protrombin idő megnyúlását, illetve minden egyes új gyógyszer (leginkább NSAID fájdalomcsillapítók) szedésének megkezdése előtt is "kérdezze meg orvosát vagy  gyógyszerészét!

        A vércukorszint normalizálásához arra kell figyelni, hogy lehetőleg összetett, nehezen felszívódó szénhidrátot fogyasszon a finomított cukrok helyett. Üdítőket, édességeket ne fogyasszon. Javasolt zsírszegény diéta. Fehérjéket és a fenti listán nem szereplő zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat. Konyhatechnikai eljárások közül javasolt a párolás, a grillezés, kerülendő a zsírban és olajban sütés.

         Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Centrum


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-05 13:45:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: