• Inzulinrezisztenciám van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ha igen, akkor mit jelent az a szó, hogy inzulinrezisztencia? Értékeim: Éhgyomri cukor: 5,0. 60 perc cukor:5,2 60 perc inzulin: 65,10 120 perc cukor:4,2 120 perc inz.: 21,80. L-thiroxint kapok egyenlőre 50 mg. D3-vit. kapok, mert 5 egésszel alacsonyabb volt a min. értéknél. Továbbá azt mondták, hogy anémiám is van erre Neo-Ferro-Folgammát kapok. Segítségét Előre is köszönöm. Eddig 3 sikertelen lombikon vettem részt. Lehet a magas inzulinszint az ok? Segítségét előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Kedves kérdező!

        Inzulinrezisztencia alatt azt értjük, hogy a szervezet sejtjei érzéketlenebbek az inzulin iránt, mint normálisan. Az inzulin "nyitja ki" a kaput a sejteken, amin keresztül a cukor a véráramból, a sejtek belsejébe jut. Ha a sejtek érzéketlenebbek az inzulinra a normálisnál, több kell belőle ahhoz, hogy a glükóz a sejtbe juthasson. Minél nagyobb az inzulinrezisztencia, a hasnyálmirigynek annál több inzulint kell megtermelnie ahoz, hogy a szervezet vércukorszintje a normális határokon belül maradjon. Ha már ez a nagy mennyiségű inzulin sem tudja "kinyitni a kaput" a vércukorszint magas marad és kialakul a cukorbetegség. E mellett az inzulinrezisztencia a petefészek működését is ronthatja.
        Önnek normális mind  a vércukor, mind az inzulinszintje a leírtak alapján.
        Az L-thyroxint valószínűleg pajzsmirigy alulműködés miatt kell szednie, erről konkrétumot nem írt, de gondolom, ezt rendszeresen ellenőrzik. A pajzsmirigy nem megfelelő működése rontja a teherbe esés valószínűségét.

        Üdvözlettel:  Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-27 09:23:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 12:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: