• Microalbuminuria

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Cégünknél voltak különféle szűrővizsgálatok, melyek közül az egyik microalbuminuria vizsgálat volt. Vizeletemből a következőt állapították meg: Kb. 20 mg/l-t tartalmaz. Továbbküldtek 24 órás gyűjtött vizeletből laboros controllra. Vérnyomásom: a szűrővizsgálat egyik napján 132/86, másik reggel 111/75 volt. Vércukorszintem reggeli után 3 órával 5,0 mmol/l. Azt mondták, ez a microalbuminuria vizsgálat a vérnyomással, vércukor szinttel kapcsolatban van. Szeretném véleményét kérni. Köszönettel: Nárcisz

        WEBBeteg szakértő válasza a microalbuminuria témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egészséges. A cukorbetegség ha nem kezelik vagy nem jól van beállítva, sok szervet megtámadva számtalan szövődménnyel járhat. Ezért szoktak microalbunimszűrést végezni, mert az jelzi legkorábban az esetleges veseérintettséget. Önnek a vércukorszintje tökéletes, a microalbuminürítése is a normál felső határán van.A vérnyomása a szűrővizsgálatkor picit magasabb volt, de másnap már normális, ez az úgynevezett " fehérköpeny szindróma", magyarán az orvosnál általában izgulunk. Szóval ne aggódjon!

        Üdvözlettel: Dr. Barla Erzsébet nephrológus

        Tisztelt Kérdező!

         A microalbuminuria (kis mennyiségű fehérjevizelés) mérése a vizeletben  egy hatékony eszköz a cukorbetegséghez csatlakozó vesekárosodás megítélésére. 30-300 mg/nap  között beszélünk microalbuminuriáról 24 órás gyűjtött vizelet esetén, 20-200 mg/perc esetén vizeletvizsgálat esetén (Önnél  20 volt az eredmény, ami határérték). Általában, ha nem reggeli első vizeletből történik a vizsgálat,  3 különböző időpontban vett vizelet szükséges a diagnózishoz. Ezen kívül fontos, hogy semmilyen húgyuti fertőzés ne legyen jelen, hiszen az is zavarja a pontos meghatározást. 

        Ha megjelenik a vizeletben  a fehérje, mindenképpen  oda kell rá figyelni, hiszen már jelezhet szív-és érrendszeri rizikófaktort. Előnye a vizsgálatnak, hogy olyan stádiumban mutathatja ki a vese károsodását, amikor a betegnek még nincs panasza sem.

        A vese károsodását  egy idő után a magas vérnyomás kialakulása is kíséri, ezért fontos, hogy a normál tartományban tartsuk.

        Összességében a kapott laborértékei jónak mondhatók (a vérnyomás, vércukorérték is). A 24 órás vizsgálat után még pontosabb eredményt kaphat. Ha túlsúlyos, esetleg a családban van cukorbeteg, évente érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-01 12:38:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: