• Gyermek diabetológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Jártunk gyermek diabetes szakrendelésen, volt ellenanyag mérés és cukorterhelése is. Az eredménye ellenanyagra béta sejtek ellen pozitív lett. Valamint a cukorterhelése a 90.-dik percben még magasabb, mint lennie kellett volna. Ezért indokolt a répacukor, szőlőcukor és a tejcukor kerülése. Annyi tanácsot kaptunk, hogy a sütéshez főzéshez ne használjak cukrot. És kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ennivalókat. Viszont azzal kapcsolatban nem mondtak semmit, hogy a tejcukor miatt mit kell elkerülni. Az összes tejterméket, vagy van amit megehet. Esetleg kerülnünk kell-e mondjuk a sós péksüteményeket is vagy abból mértékkel, de ehet. Mivel a kisfiam bölcsődébe jár jó lenne pontosan tudni, mi az amit megehet és mi az amit nem. Esetleg mi az amit még el kell kerülni az étkezés során. A vércukorterhelésen az éhgyomri értéke vénából vett vérből 2,1 és a 90.-dik percben 8,5 volt 120 perc- 7,2. E szerint jelenleg nem diabetes-beteg. De ez már inzulin rezisztencia? Kérem tanácsát az étkezéssel kapcsolatban. Mi az amit ehet és mi az amit semmiképp sem. Esetleg mit mikor ehet a napszaknak megfelelően. Mivel ő még kicsi a fejlődése érdekében szeretném a lehető legegészségesebben táplálni. Segítségét köszönöm. Egy tanácstalan anyuka!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a gyermekkori cukorbetegség témában

        Kedves Anya! Nálam jártak rendelésen, ezért lehet, hogy jobb lenne személyesen megbeszélni a dolgokat és nem neten. Önöknél nem inzulinrezisztencia van, hanem ahogy hajlam a diabetesre, aminek az alapja, hogy az édesapja is diabeteses és ennek megfelelően örökölte a lehetőséget a diabetesre. Ennek a kialakulásához viszont még a külső tényezők is szükségesek. Sajnos ezt megelőzni nem lehet, de késlelteni vagy szerencsés esetben elkerülni igen. A cukros ételek fogyasztásának kerülése nem garancia, de ha a natív cukrokat kerülik, akkor a szervezetet tehermentesítik. A tejcukor is natív cukor, de nem jelenti azt, hogy nem ehet cukort vagy nem ihat tejet, csak tudni kell hogy ezek gyorsabban megemelik a szervezet vércukorszintjét én nagyobb terhet rónak a szervezet inzulinterhelésére. Ha más gondjuk is van, személyesen is megtalálnak, csakúgy, mint a dietikusunkat a 411717/54840 melléken.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. december 06., 19:20; Megválaszolva: 2011. december 08., 05:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: