• Fosavance

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktorúr! Csigolyatörés miatt, csontritkulást vizsgáltak.Melynek eredménye: DEXA (ágyéki gerinv) --> BMD: 0,701 T-SCORE: -3,1, Z-SCORE: -3,1. FOSAVANCE (5600 mg) - t írtak. A betegtájékoztatón viszont azt írják, hogy kizárólag menopauzán átesett nők szedhetik. Mi van, ha én ezalatt az idő alatt teherbeesnék? Lehet egyáltalán gyerekem emiatt? És ha igen, lehetséges, hogy betegen születne, mert én ezt a gyógyszert szedtem? Létezik egyáltalán olyan gyógyszer, mely ártalmatlan, azaz nem zárja ki a gyerekvállalás lehetőségét? Köszönöm szépen a válaszát előre is.

        Dr. Deli Tamás válasza a csontritkulás, terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! Pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy a Fosavance károsítanás a magzatot, de arra sem, hogy nem - így a szokásos eljárás szerint terhességben szedését nem javasolják. Állatkísérletek nem utaltak sem terhesség alatti, sem későbbi magzati, újszülöttkori károsodásra. Az alendronát esetenként a szülés alatt fájásgyengeséget okozott. A nagy dózisú D3-vitamin, mely a gyógyszer másik hatóanyaga, magas kalciumszintet és a szaporodási rendszer rendellenességeit okozta állatkísérletekben. Az alendronát emellett beépül a kezelés során a csontba és onnan évek alatt fokozatosan szabadul fel. Hogy ez milyen dózis esetén okoz esetleg magzati (elsősorban magzati csontrendszeri) károsodást, vagy okoz-e egyáltalán, illetve pontosan mennyi a kitisztulási idő, ma még nem ismert. Mindezekkel együtt a kezelés alatt és akár utána néhány évig (a kezelés időtartamától függően) indokolt lehet fogamzásgátlást alkalmazni. Ezt kezelőorvosával pobtosan egyeztetnie szükséges.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 11., 13:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 21., 13:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Sedron75mg szedése után egy héttel Béta Crosslaps teszt értékem 169pg/ml (referencia érték 16-584) Mennyire kockázatos egy elhalt és fájdalmas fog eltávolítása,illetve kb mennyi idő eltelte után lesz kevésbé...