• Mi a teendő ha a csontsűrűség gyógyszer szedésére rendbejön?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        -3,2 csontritkulásra Protelost szedtem calciummal és d vitaminnal kiegészítve 2 évig. Ezután a DEXA vizsgálat a legrosszabb elváltozásra -2,0-t mutatott. Amikor visszavittem a leletet a kezelőorvosnak, tanácstalanul állt, hogy mi legyen a továbbiakban? Kell-e szednem a gyógyszert tovább, mert csak azzal együtt jó a csontsűrűségem, vagy abbahagyhatom, mert rendbejött. Azt mondta, szedjem még 3 hónapig. Ezen idő után meg azt mondta, szedjem még 1 évig, mert mi van, ha a gyógyszer elhagyása után fokozódik a csontritkulás? Ez a bizonytalansága nagyon rosszul hatott rám! Egyáltalán nem mindegy, hogy drága pénzen fogyasztom-e ezeket a gyógyszereket, de méginkább az a nem mindegy, hogy ez a gyógyszer általi durva beavatkozás a szervezet működésébe nem okoz-e valahol negatív hatást? Még a Calciumról is azt hallottam, hogy a legújabb kutatások szerint a folyamatos, hosszú ideig történő szedése fokozza a szív és érrendszeri bajokat! Kérem szíves állásfoglalásukat!

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt KÉrdező! jelenlegi állsfoglalás alapjén tartósan kezelni kell a csontritkulást, még ha az javuló értéket mutat, akkor is. A csont egy dinamikus struktúra, melyben a csontbontó és csontépító sejtek egyaránt működnek. Idősebbekenél az egyensúlyi állapot a csontbontás irányába tolódik el. Tehát egyértelmű, hogy támogatni kell ezt a rendszert. A calcium szedését tekintve pedig az az elv, hogy napi 1500 mg a szükséglet a menopausa után. ha ezt a mennyiséget a táplálékkal be tudja vinni, akkor nem kell mellé pótolni!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. szeptember 16., 13:08; Megválaszolva: 2010. szeptember 20., 21:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: