• Csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő. azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy1 hónap alatt kétszer tört el a jobb oldali 6-os ill 7-es bordám az egyiket köhögés a másikat egy hapci álltal édesapámnak csontritkulása van örökölhető -e vagy valami más lehet a háttérben? nekem 3 éve diagnostizálták az endometriosist is lehet valmi köze a kettőhöz?válszukat előrre is köszönöm ivett

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt Kérdező! Az örökletes tényezőknek csak nagyon rtika esetekben van jelentősége a csontrituklás kialakulásában, csak ritka genetikai rendellenességek, pl. osteogenesis imperfecta esetében. Ez már kiderült volna korábban, ha ilyen lenne az Önök családjában. A csontritkulást azonban másodlagosan többféle betegség is kozhatja, pl. pajzsmirigytúlműködés, vagy gyógyszermellékhatások is. Emiatt mindenképpen érdemes utánajárni, menjen el egy kivizsgálásra, ahol a laboreredmények alapján ezeket ki tudják zárni.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 11:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 04., 10:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: