• Osteoporosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Diagnózisom labor alapján osteoporosis.45éves vagyok.Az álltalános közérzetem nagyon rossz.Önök lapján elkészítettem a teszteket szinte mindenhol figyelmeztetések vannak.Keveset dohányzom ,NEM ISZOK ALKOHOLT!!! Relativ egészségesen élek.Fizikai munkát végzek mellette kerékpározom,5-ik emeleten lakom lift nélkül.Mégis pocsékul érzem magam.Kérdésem:Befolyásolhatja-e az álltalános rossz közérzetemet és gyengeségemet az Osteoporosis előrehaladottsága? És fáj-e a csont direkt?./Reumatológusom szerint nem/ én mégis kifelyezetten a csontjaimat fájlalom.Köszönöm a tanácsát előre is Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a osteoporosis témában

        Kedves Katalin!

        Azt nem írja le pontosan, hogy mi alapján diagnosztziálták az osetoporosisat, mert alapvetően a csontsűrűség mérésével szoktuk diagnosztizálni. Emellett a laborparaméterek jelezhetik a csontépítés-csontbontás arányának eltolódását, valamint az ún. secunder okok felderítésében jelentenek segítséget. Ez azt jelenti, hogy valamilyen más egyéb betegség, pl. pajzsmirigytúlmödés, vagy leggyakrabban mellékpajzsmirigytúlműködés, vékonybél felszívódási zavarának talaján alakul ki a csontritkulás, és nem primeren, a menopausa, vagy időkori csontvesztés miatt. Az általános rossz közérzetet, gyengeséget nem gondolnám, hogy összefüggésben van a csontritkulásával, ha azonban tényleg van valamilyen endokrin betegség, azzal összefügghet mindenképpen. Vérszegénység, vitaminhiány valószínű inkább ezen panaszok hátterében. A csontfájdalom létezik, és csontritkulásban szenvedő betegek nagyon gyakran panaszolják.

        Tisztelettel: 

         Dr. Szamosi Szilvia


           


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-15 19:16:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 14:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Sedron75mg szedése után egy héttel Béta Crosslaps teszt értékem 169pg/ml (referencia érték 16-584) Mennyire kockázatos egy elhalt és fájdalmas fog eltávolítása,illetve kb mennyi idő eltelte után lesz kevésbé...
        Tisztelt Doktornő! Mivel március végére kaptam időpontot a reumatológiára, /visszarendelt/ ezért szeretném a segítségét kérni. A Dexa vizsgálat eredménye. Vizsg. ter: Régió BMD T-Score Z-Score AP gerinc L2 0,765 g(cm2 -3,6 -2,1 Bal...