• Cystosus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő!Nem tudom sikerült-e a kérdésem elküldése, ezért ismétlem meg.Melldaganat műtéti eltávolítása után kb hat és fél évig szedtem a Femarát.Csontfájdalmaim miatt abbahagytam. Most a Kékgolyóban készült rtg. felvétel szerint mindkét humerus fejében több 1 cm alatti éles határú cisztozus terület látható. Lehet-e ez a Femera mellékhetása? Van-e rá gyógymód és fájdalom csillapítás? Az ortopédia körébe tartozó kórkép-e? Tisztelettel: Tóhné

        WEBBeteg szakértő válasza a femera mellékhatása témában

        Kedves Asszonyom!

        A Femara mellékhatásai között valóban gyakori a csontritkulás
        (csontfájdalom is erre utal), mely azonban típusos esetben nem
        feltétlenül cysták formájában jelenik meg a röntgen képen.
         A csontritkulás nagy kockázata miatt feltétlenül csontsűrűség mérés
        (DEXA), ill. regionális osteoporosis centrumban szakvizsgálat lenne
        szükséges - ez véleményem szerint elsődlegesen fontosabb lenne,
        mint a humerus cysták vizsgálata. A cysták miatt onkológus
        kezelőorvosával, ill. ortopéd szakemberrel együttesen konzultálhat.

        Tisztelettel:    Dr. Balogh Imre  endokrinológus

         Tisztelt Kérdező!

        Egy: ha éles szélű, és kicsi kis ciszták vannak közvetlenül az ízfelszín alatt, azok általában az életkorral járó rheumatológiai-orthopediai elváltozások. Kettő: ha mindkét oldalon szimmetrikusan vannak, az is a daganatos (csont) áttét ellen szól, miért lennének azok szimmetrikusak?

        Eldönteni a kérdést MR-vizsgálattal, és csontizotóp vizsgálattal lehet igazán.
        Tudni kell, hogy az aromatáz-gátlók (például a Femara is) a korral járó - természetes - csontfogyást erősítik, azaz kissé gyorsabban öregszik a csontállomány, porotikus lesz. Erre pedig a DEXA (csontsűrűség) vizsgálat adna választ, amelynél ha az úgynevezett T-score mínusz 2,5, vagy rosszabb, akkor csonterősítőket kell szedni.

        A képeket nem láttam, tehát csak az érzéseimre támaszkodom: azt hiszem, hogy nem a daganattal összefüggő dologról van szó.

        Üdvözlettel:   Dr. Nagykálnai Tamás  onkológus

        Nagykálnai 


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-16 13:45:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő/ úr!51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2,9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát állapítottak meg.Kérdésem: vitaminokkal és más étrend kiegészítőkkel megállítható esetleg...