• Rossz gyerek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Most az édesanyám nevében írok Önnek. Van egy nem egészen 2 éves húgom aki rendkívül hisztis, pl. alig lehet megetetni mindig le kell kötni a figyelmét valamivel ameddig etetik. Már 5. gyereke az édesanyámnak, de Ő is úgy érzi, hogy messze Ő a legakaratosabb. A háziorvos és a védőnő szerint egyszerűen csak akaratos. Voltunk vele már neurológusnál, aki egy enyhe hiperaktivitásra gyanakodott, és átirányított minket egy gyermekpszichiáterhez, aki szerint autisztikus tünetei vannak, de nem igazán szokott ilyen kicsikkel foglalkozni. A pszichiáter átküldött minket egy pszichológushoz, aki autizmusra van specializálódva. Most tőle kéne kérnünk időpontot. Ön szerint menjünk-e el ehhez a pszichológushoz vagy várjunk még ameddig nagyobb lesz. Itthon egyébként nincs valami jó helyzet, apa alkoholista és emiatt anya is elég türelmetlen feszült. Sokszor reggeltől estig csak hisztizik ami egy ördögi kör mert emiatt, sokszor már mi is elég idegesek vagyunk. A húgom mond szavakat (kb. 40-et), megérteti magát és sok mindent megért kivéve azt, hogy "nem szabad". Figyel ránk és utánoz minket, gyorsan eltanul akármit, de sokszor agresszív . Kanállal önállóan még nem eszik, de próbálkozik. Vele egykorú gyerekekkel nem sokat van, közöttünk nagy a korkülönbség (engem és a többi testvérét nagyon szeret, de mi sem bírunk vele) az unokatestvére nagyjából egykorú vele, de nem sokat találkoznak. Kis faluban élünk ezért játszóházba vagy hasonló helyekre nem tudjuk vinni, a játszótéren meg nem bírunk vele sokszor veszélybe is sodorja magát (pl. kiszalad a hinta elé). Szívesen fogadnánk egy pár gyakorlati tanácsot is, hogy hogyan tudnánk kezelhetőbbé, szófogadóbbá tenni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Varga Tamás válasza a autizmus témában

        Tisztelt Kérdező! Amennyiben fejlődési probléma felmerült (autisztikus zavar) javaslom, hogy keressenek fel a témában jártas szakembert hamar, bár 3 éves kor az az időpont, amikor nagyobb biztonsággal kimondható ilyen diagnózis. Amennyiben ilyen probléma áll fenn a minnél koraibb fejlesztés fontos, ezért érdemes tisztázni a diagnózist. Otthonegyelőre nagyon sok lehetőség nincs. Próbálják nevelést egyformán, kitartósan, határozottan és következetesen csinálni.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 15:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: