• Alvászavar hat hónapos

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kislányom 1 hét múlva lesz 6 hónapos. 2-3 hete a napközbeni alvásokkal, pontosabban a délutáni alvásokkal van problémánk. Délelőtt a kislányom teljesen nyugodt,egyszer vagy kétszer, alkalmanként kb. 20-30 percet alszik, majd ebéd után ismét jó ízűt alszik egészen a következő etetésig (kb. 2-3 órát). Délután korábban aludt kb. 30 percet egy alkalommal, most azonban nem értem miért, de nem alszik el és hihetetlen módon nyűgös estig, sokat sír. Pedig látszik rajta, hogy nagyon fáradt, az utolsó etetésig azonban nem bír elaludni. Az utolsó etetés után viszont továbbra is végigalussza az éjszakát. Délelőttönként a járókában alszik, általában “segítség” nélkül elszunnyad, délben a kiságyában, ekkor sem szoktam ringatni, magától alszik el. Mióta alvás problémáink vannak délutánonként, azóta hiába próbálkoztam akár ringatással, akár nyugtatgatással, sikertelen volt minden erőfeszítésem. Sem segítséggel, sem magától nem tud sajnos elaludni. Mit tudok ilyen esetben tenni? Válaszát, tanácsát előre is köszönöm! Ildikó

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Ildikó! Ebben a korban a kisgyerekek már érdekesebbnek tartják a világot, mint az alvást, és nehezebben alszanak el. Ez egy átmeneti időszak, valószínűnek tartom, hogy hamarosan elhagyja a késő délutáni alvást, és a nappali alvások rendeződnek kicsit át (a dél utáni későbbre csúszik). Meg lehet próbálni sötétített szobában altatni, hogy egyértelműen tudja, hogy most alvás következik. Ki lehet vinni sétálni és babakocsiban altatni, hátha ott el tud szenderedni. Ez egy átmeneti időszak, ne erőltessenek semmit, hamarosan beáll egy új rend, amit a kicsi magának alakít ki. Ebben az időszakban 3 dolog szokta megzavarni az alvást (akár éjszaka is), a fogzás, a mozgásfejlődés miatti állandó gyakrolás és a szeparációs szorongás. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a kicsik szeretnék anyát állandóan maguk mellett tudni, többször felébrednek éjszaka is, hogy meggyőződjenek róla, hogy megvan az édesanyjuk és nem hagyta ott őket. Ezek nem kóros állapotok, ilyen a csecsemők fejlődése. A fogzás miatti fájdalom csillapításán kívül annyit lehet tenni, hogy türelmesen várja az ember, hogy elmúljon ez a nehéz időszak.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. augusztus 16., 10:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 13:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: