• Életmód 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2011.06.06.-án kérdeztem Őnt a kisfiam hiperaktívitásával kapcsolatban.A válaszában irta,hogy életmódváltás fontos része a kezelésnek-milyen életmód váltást javasol neki?"Ételszinezékek okozhatnak problémát"-milyen ételszinezékek okzhatnak problémát"Hol tudok ennek utána nézni""Szülők önképzése is segít."-mit jelent ez?Hol tudok ennek utána nézni?Nekem mit kell tennem,hogy könnyebb legyen mellette az élet. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Veress Dóra válasza a ADHA, hiperaktivitás témában

        Kedves Anyuka! A hiperaktív gyerekek könnyen elvesznek az időben, ezért fontos, hogy legyen egy jól kiszámítható napirendjük, ami segít nekik eligazodni. Tudják, hogy mi mi után jön, hol tartanak, mennyi van még hátra. Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye és az ideje. A napirend mellett legyen egy jól követhető, egyszerű szabályrendszer, amit következetesen betartatnak a gyerekkel. A meghozott szabályok legyenek igazságosak, betarthatóak, hagyjanak teret a gyereknek, ne korlátozzék túlzottan. A hiperaktív gyerekek a képi-mozgásos információkra emlékeznek legjobban, így ha nem egyértelmű, hogy megjegyzett-e valamit, akkor ismételtessék el a gyermekkel, vagy ismételjék Önök türelmesen sokszor, amíg meg nem jegyzi. A hiperaktív gyerek nem rossz gyerek! Ő megpróbálja tartani a szabélyokat és az elvérésokat, de nagyon nehezen megy neki. Éppen ezért ne szidják csak akkor, ha kifejezetten rosszat csinál. ha nem tud huzamosabb ideig figyelni, vagy elrohangál, az nem az ő "hibája", így dorgálást sem érdemel érte. Próbálják motiválni sok dícsérettel, ez a leghasznosabb! Az ételszínezékek közül a legtöbb problémát a piros no.40, a sárga no.5 (tartrazin), és a sárga no.6 okozza. Az ételszínezékeken kívül az alacsony omega 3 zsírsav szintet is felelőssé teszik a hiperaktivitás kialakulásában. Ezek a vizsgálatok még folyamatban vannak, így a hivatalos orvosi gyógymódoknak nem képezik a részét. Bővebb információt az interneten pl. a hiperaktiv.lap.hu, vagy a hu.wikipedia.org oldalon lehet találni.


        Kérdés: 2011. június 10., 11:27; Megválaszolva: 2011. június 14., 01:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: