• Érzékeny gyermek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2,5 éves kisfiam nagyon kedves, érzékeny, nem olyan, mint az ismerős korabeli kisfiúk. Sokszor előfordul, hogy a másik gyerek megüti, meglöki, ráfekszik játékból, amit ő nem szeret, és rögtön sírni kezd, rohan hozzám. Tanácstalan vagyok, hogyan kezeljem az ilyen szituációkat. A másik gyerek anyukája mindig rászól a fiára, hogy nem szabad, megbünteti, stb., de mégis mindig előfordul ez a helyzet. Nem szeretném - és valószníűleg - nem is tudnám erőszakra buzdítani a kisfiam, általában közbelépek, és megvigasztalom, illetve később négyszemközt mondom neki, hogy hasonló helyzetben mondja meg a gyereknek, hogy hagyja abba, és menjen el onnan. De bizonytalan vagyok, mi ilyenkor az ideális reakció? Fiammal egyébként rendszeresen vagyunk gyerektársaságban, egész kicsi kora óta, és fél éve bölcsődébe jár. Az óvodát jövő szeptemberben kezdi csak.

        Dr. Veress Dóra válasza a érzékeny gyermek témában

        Kedves Anyuka! A kisfia ilyen lelki alkat, nincs értelme agresszivitásra ösztönözni, mert teljesen idegen tőle ez a fajta viselkedés. Ehelyett megpróbálhatja elmagyarázni neki, hogy a többiek csak játszani akarnak vele, ne ijedjen meg. Ha neki nincs kedve játszani, akkor álljon fel és menjen arrébb. Ez alapvetően egybecseng azzal, amit Ön csinál, azt hiszem én is így tennék ebben a helyzetben. Nagy kérdés, hogy szabad-e beleavatkozni a gyerekek játékába és megvédeni a saját gyermekét a kellemetlenségektől? Erről azt gondolom, hogy amíg nem durvul el a helyzet vagy a kicsi nem kér segítséget, addig ne lépjen közbe. Ha megvígasztalta és minden újra rendben van, akkor engedje vissza a többiek közé. Ne vigye el onnan, ne válassza el a többiektől, ne akarja megelőzni a kellemetlen helyzet megismétlődését. Hagyja, hogy a gyermeke hozzászokjon ezekhez a helyzetekhez, és ne azt tanulja meg, hogy menekülni kell ilyenkor, vagy jobb egyedül játszani, hanem próbáljon meg részesévé válni az eseményeknek és szocializálódjon. Az érzékenyebb lelki alkata miatt mindig is sérülékenyebb lesz, de anyaként akkor tesz neki igazán jót, ha megtanítja kezelni ezeket a helyzeteket és nem akkor, ha elkerülik ezeket a kihívásokat! Természetesen, ha a kisfia nem akar visszamenni a többiek közé, vagy egyedül akar játszani, akkor hagyja,hogy azt csinálja, nem kell erőszakoskodni vele. A későbbi óvodába kerülés valószínűleg használni fog a kisfiának, hiszen nemsoká ő már a nagyok közé fog tartozni a bölcsiben, és ez növelni fogja az önbizalmát!


        Kérdés: 2011. június 05., 20:01; Megválaszolva: 2011. június 06., 22:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: