• Dackorszak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy tanácsot szeretnék kérni, hogyan kezeljem 2,5 éves kislányomat, aki most a dackorszakát éli, és hisztizik stb. Tudom, hogy ez ilyenkor normális, de hogyan érhetném el, hogy szót fogadjon, milyen eszeközökkel lehet büntetni stb. És mit tudok csinálni, ha délután nem alszik el, de látom rajta, hogy nagyon fáradt. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a hiszti, dackorszak témában

        Kedves Anyuka! A dackorszak minden szülőnek nagyon megterhelő, mert olyan indulatokkal találja szemben magát a gyerek és saját maga részéről is, amik megdöbbentik. A hiszti kezelésénél arra kell figyelni, hogy ne ijedjen meg a gyerek viselkedésétől, és ne adja meg neki, amit követel, mert akkor a hiszti állandósul, mint olyan magatartásforma, mellyel a gyerek elérheti, amit akar. Amikor már kidühöngte magát a kicsi, akkor oda lehet hozzá menni, és elmondani neki nyugodan, szépen, hogy most dühös vagy csalódott, de nem lehet, amit szeretne, mert... Ilyen helyzetekben a gyerek is szeretne megnyugodni, neki sem jó, hogy sír, így el lehet játszani, hogy a füle mögül előhúzza "hisztimanót" és eldobják közösen jó messzire. Ilyen alkalmakkor őrizze meg a hidegvérét, és ne legyen ingerült, vagy dühös Ön is, mert azzal csak ront a helyzeten. Ezeken kívül érdemes átgondolni, hogy a gyerek miért viselkedik így? Miért akarja felhívni magára a figyelmet ezzel a viselkedéssel? Talán figyelem hiánya van, több szeretetet igényel? Fontos, hogy a gyerek kapja meg a neki kijáró figyelmet. Ha lehetséges, akkor napi egy óra tiszta, más zavaró tényezőktől (tévé, testvér) mentes törődést kapjon. Ezt sokszor nehéz megoldani, de meghozza a gyümölcsét! Az altatásnál előfordulhat, hogy azért nem tud elaludni, mert túl fáradt, ilyenkor le lehet tenni hamarabb aludni. Fontos az alvási rutin kialakítása, amin végighaladva a gyerek ellazul és könnyebben alszik el. Alvás előtt be lehet építeni egy kis nyugtató éneklést, egy mesét. Legrosszabb esetben, ha egyáltalán nem akar aludni, akkor se engedje meg neki, hogy felkeljen. Aludni nem, de pihenni ebéd után fél-1 órát kell. Ez alatt az idő alatt azt csinál, amit szeretne, de az ágyat nem hagyhatja el és nem zavarhat másokat. Általában a csendespihenő alatt el szoktak aludni a gyerekek.


        Kérdés: 2011. június 01., 13:54; Megválaszolva: 2011. június 02., 23:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: