• Alvás: férjjel vagy babával?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Van egy kisfiunk, aki 10 hónapos. Kezdetektől a saját kiságyában aludt, és úgy kb. 8 hónapos koráig ott aludtam vele én is a szobájában egy kanapén. Aztán átköltöztem férjem mellé a hálóba. A baba szerintem nem sok mindent érzékelt ebből, legalábbis nem volt több sírás, vagy ilyesmi. Az ajtókat nyitva hagyjuk, tehát felébredek arra, ha köhög, sír, vagy sikongat, viszont nincs annyira közel a két szoba egymáshoz, én messzinek érzem a babát, és ez zavar. Legszívesebben együtt aludnék férjemmel is meg a babával is, de férjem ezt nem szerette volna sosem, ő elég rossz alvó. Most itt tipródok, mert ugye azért az a "normális", ha a férjemmel alszom, és tény, hogy a férfi-nő kapcsolatunk valóban kissé megsínyli a külön szobában alvást, viszont közben úgy fáj a szívem a kisfiam miatt, az ösztöneim azt diktálnák, hogy a közelében kellene aludnom. Nem tudom, hogy a kisfiam számára ennek mennyi jelentősége van. Természetesen, ha felsír, vagy felébred, mindig átmegyek hozzá, és ha hajnalban szopizik, utána általában ott alszom nála a kanapén tovább. De valahogy minden este olyan érzésem van, mintha döntenem kéne, hogy a férjem vagy a kisfiam, és nem tudom, mi lenne erre a helyzetre a megoldás...

        Dr. Veress Dóra válasza a alvás, baba témában

        Kedves Anyuka! Ez egy teljesen természetes érzés, nem kell rosszul éreznie magát miatta! A baba megszületésével átrendeződik a fontossági sorrend, és az anya a kicsi érdekeit tartja mindenek felett fontosnak, míg az apa sajnos háttérbe szorul. Az, hogy ő is követel egy részt magából, lehet, hogy terhesnek tűnik jelen pillanatban, de teljesen érthető. A kicsi nem fogja megsínyleni, ha nem alszik mellette, hiszen ő alszik, nem Önnel foglalkozik. Amikor felkel, elég bemenni hozzá, megnyugtatni, visszaaltatni. Ha messzebb van a hálószobája, akkor is fel fog ébredni a baba jelzéseire, mert a nők így vannak "kitalálva".A megoldás egyszerű: ne szorongjon ezen tovább! Ha a baba alszik, akkor Ön is nyugodtan aludhat a saját ágyában. Pihenje ki magát, legyenek boldogok a párjával és töltődjön fel, hogy másnap újult erővel tudjon foglalkozni a gyermekével!


        Kérdés: 2011. május 25., 10:57; Megválaszolva: 2011. május 26., 22:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: