• Csecsemő túlzott súlygyarapodása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Kisfiam január 14-én született 3500 g súllyal és 52 cm-rel. Most 13 hetesen 7410 g a súlya és 62 cm a hossza. Én folyamatosan amiatt aggódom, hogy túl sokat gyarapszik. Az elejétől ki kellett egészítenem az anyatejet tápszerrel is, kevés is volt a tejem, meg nagyon vékony sugárban jött - ez most már annyira idegesíti a kicsit, hogy minden szopizásnál sír, rugdos, forgolódik az ölemben. A tápszer az elején kb annyi volt, mint az anyatej mennyisége egy-egy szopásnál. Az adagot fokozatosan emeltük, most egy evésre 130 ml tápszert eszik meg, és háromóránként kér. Nem tudnék vele többet megetetni, mert amikor már nem kér, kitolja a cumisüveget a nyelvével vagy folyatja ki a tápszert a szájából. Ön szerint is túlságosan gyarapszik? Mit tegyek?

        Dr. Balogh Andrea válasza a tápszer, hízás témában

        Kedves Kérdező! A kisfia súlygyarapodása valóban kiemelkedő. Ha csak anyatejet kapna a kicsi, akkor azt mondanám, hogy nem gond ez a fajta súlyemelkedés, de a tápszer miatt másképp látom. Azt javaslom, hogy próbálja egy kicsit újból az anyatej irányába billenteni a mérleg nyelvét, nem baj ha a baba megdolgozik az anyatejért. Sokkal értékesebb táplálékhoz jut ezáltal. Az anyatej senkinek sem vastag sugárban csordogál emiatt ne aggódjon. Ha cumisüvegből kapja a tápszert fontos, hogy a cumin kicsi legyen a nyílás pont azért, hogy azért is meg kelljen dolgoznia így nem akar majd a baba leszokni a szopcsizásról. Annyi eszük már ezeknek a kis emberkéknek van, hogy ha a tápszer könnyebben jön mint az anyatej, akkor azt választják az anyatej helyett. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. április 26., 11:13; Megválaszolva: 2011. április 27., 20:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: