• Félénk, túlérzékeny, vagy más a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr Van egy 3,5 éves kisfiam,aki ,ha valaminek nagyon megörül "repkedő"mozgást végez, szájával O-t formáz fel-alá vagy körbe-körbe pipiskedve mászkál.A vele egykorúakkal nem akar játszani.Sír, ha csak az oviról beszélünk , ilyenkor éjszaka is felriad és közli,ő nem megy gyerekek közé.Játszótéren csak figyeli a gyerekeket, csak hosszas unszolásomra tudom pajtásaihoz vinni.Születéskor a nyakára volt csavarodva a köldökzsinór, és a csecsemős nővér annyit mondott nagyon fázós Apgárja 8/9 volt.Járni, 16 hónaposan kezdett,sokáig bizonytalanul és főleg lábújjhegyen. Lábbalhajthatós motorral 2 és félévesen kezdett csak menni(addig tologatta).Háromkerekű biciklit nem hajtja, hintázni önállóan nem tud,vagy nem akar.Sokáig egy játék sem köti le igazán.A legjobban vizet szeret öntözni edényekbe és homokot rakodni,egyik helyről a másikra.Ha nem a szabadban vagyunk,nehéz együttműködni, mert hiába tud,rengeteg verset és szereti a kakukktojás játékot és puzzle-val játszani,de hamar megunja .Autókat nem tologat, inkább autósujságot néz, meklyik gyorsabb és milyen típusúak .Hozzám nagyon ragaszkodik, a családon kívül senkivel sem akar beszélgetni, játszani.Sajnos így óvodába nem tudom beszoktatni.1 hónapja szoktattam le az éjszakai szoptatásról(3-4 szer felkelt még), azóta is többször megébred.Zajoktól, gépektől,porszívó stb.nagyon fél!Pszihológushoz fél éve járunk.Ennyi idő alatt szoktattam le arról, hogy csak szopival aludjon el és teljesen leszoktatni a szoptatásról.A többi dolog nem változott, amióta segítséget kértem(repkedés-inkább többször van,gyerekekkel nem akar játszani, beszélni csak családdal,zajoktól megriad bedugott füllel berohan a lakásba,vagy mászik a nyakamba)Ön szerint kihez fordulhatnék?Csak túlérzékeny,félénk és a "repkedést kinövi, vagy tudok érte tenni valamit?Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Varga Tamás válasza a félénk gyerek témában

        Tisztelt Kérdező! Ha rendszeresen jár pszichológushoz, miért nem mondott még véleményt?! Feltétlenül, minnél hamarabb vigye el gyermekpszichiátriai vizsgálatra, a leírtak alapján felmerül autisztikus fejlődési zavar lehetősége, ennek kizárása vagy megerősítése minnél kisebb korban fontos, hogy a megfelelő segítség, fejlesztés (ha szükséges) elkezdődjön.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. április 12., 21:58; Megválaszolva: 2011. április 13., 20:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: