• Gyerekkori ujjszopás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kislányom szeptemberben 5 éves lesz és nagyon drasztikusan szopja az ujját , elsősorban alvás közben, de gyakran akkor is amikor fáradt. Szinte egész éjszaka a szájában van az ujja, emiatt már a két első foga is elkezdett deformálódni, a bőre pedig teljesen kiszárad, a körme elvékonyodik mindkét hüvelykujján.Tavaly decemberig cumizott, de azt a télapónak adta és onnan kezdte az ujjszopást. Meg szeretném kérdezni milyen módszerel lehetne leszoktatni erről, mert félek tőle hogy hosszasan elhúzódhat és még akár iskolás korában is szopni fogja az ujját. Válaszukat várva tisztelettel: László Zsuzsa

        Dr. Varga Tamás válasza a ujjszopás témában

        Tisztelt Kérdező! Valószínű el fogja hagyni előbb-utóbb ezt a szokást, ez most neki az önnyugtatás legkézenfekvőbb formáját. Akkor gond esetleg(fogászati szempontból is), ha kisiskolás korra is megmarad. Próbálja valami egyéb nyugtató dologgal, kedvenc játékkal, plüssel kiváltani, elalváskor mesélni, mellébújni, elterelni a figyelmét. Ha mélyen alszik ki lehet venni az ujjat a szájából. Ha nem oldódiik és nagyon intenzív gondolja végig, hogy nincs-e valami ,ami szorongáshoz, félelemhez vezethet és ezt megszüntetni. Ha sikertelenek az otthoni kísérletek kérje pszichológus segítségét.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. április 03., 20:12; Megválaszolva: 2011. április 04., 16:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: