• Verekedős a gyermekem - Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Két kislányom van. Egy három éves és egy 10 hónapos. A kisebbik lányom születésével egy időbe esett, hogy elköltöztünk, mivel építkezünk. Jelenleg albérletben lakunk, sajnos nem a mi bútoraink és személyes tárgyaink közt. Hároméves kis nagylányom most kezdte az óvodát. 5 hét után az óvónő azt mondta, hogy keressük fel a családsegítő pszichológusát, mert kislányom verekedős. Egy angyal és értelmes, de amikor elfárad, minden ok nélkül odamegy és meghúzza egy másik kislány haját, vagy ha elveszik a maciját, nekiesik a másik gyermeknek. Kistestvérét nagyon szereti, azonban itthon is megfigyeltem már, hogy minden előzmény nélkül fellöki a kicsit, vagy belenyúl a szemébe stb. Amikor megszületett a kicsi, és elköltöztünk, megvallom, volt, hogy türelmetlen voltam és odacsaptam a fenekére, de tudatosan ennek véget vetettem. Kb. 5-6 alkalom volt. Lehet, hogy itt rontottam el. Mindig biztosítom a nagyot arról, hogy szeretem. Nagyon szeretném, ha őt is szeretnék az ovis társai, és egy aranyos szeretetreméltó ember lenne belőle. Mindenesetre megyünk a tanácsadásra. Mindent megteszek. Ön mit gondol erről? Az óvónők azt mondják, hogy ez rejtett agresszió. Most utánaolvastam ennek, és mindenhol azt írják, hogy a verekedős gyermekeket otthon is verik. De hát az a pár fenékreütés remélem nem ilyen hatással volt a gyermekemre? Eléggé el vagyok keseredve.

        WEBBeteg szakértő válasza a verekedés, gyermek témában

        Ne keseredjen el, ön jó anyja a kislányainak!

        Nehéz helyzetben előfordul, hogy türelmetlenek vagyunk még azzal is, akit a legjobban szeretünk. Ha ezt belátjuk, bocsánatot kérünk és változtatunk is rajta, higgye el, ez a legnagyobb dolog, amit tehetünk egy kapcsolatért, legyen az szülő-gyerek, vagy párkapcsolat.

        Kislánya valószínűleg érzékeny lélek, nehezen viseli a változásokat és a környezeti feszültséget, ennek lehet következménye a viselkedészavara és az indulatossága is.

        Biztos vagyok benne, hogy a szakemberrel való beszélgetés segíteni fog önöknek abban, hogy ezt a helyzetet megoldják.

        Kazimir Ágnes pszichológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-09 21:30:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: