• Miért nézi olyan közelről a gyermekem a tévét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam 2 éves. Pár hete tapasztaltam, hogy a mesét a tévéhez közel ülve nézi. A lakás egyik szobájában a tévé kb. 120 cm-re van tőle a másik tévét, ha nézi kb. 2 m- re. Többször szólók neki, és távolabb ültetem, de mégis van, hogy nem figyelek és ismét közelebb ül. Néha, még furcsa kényelmetlen pózban is nézi, ül a földön és a nyaka szinte kitekeredve, felfelé néz, hisz a tévé fentebb van. Kívülről nézve totál kényelmetlennek tűnik, de neki láthatólag kényelmes. Általában mindig szólók, és távolabbra ültetem, de persze van, hogy főzők a konyhába és mikor a szobába megyek, látom ismét ott ül. Persze már tudja, hogy hátrébb kell ülni, mert nevet, és, ha szólók, hátra ül és úgy is nyugodtan nézi, de engem zavar ez a dolog. Lehet feleslegesen aggódom, de nem lehet, hogy rosszul lát és azért ül ennyire közel? Más tünetet nem látok rajta, nem hunyorog, nem dörzsöli a szemét, nem tapasztalom, hogy távolra rosszabbul látna. Bár nem tudom miket kell jobban megfigyelnem, mi utalhat rossz látásra. Kérem szépen a tanácsát, mire figyeljek, vagy inkább vigyem őt el egy orvoshoz? Apukája nem szemüveges, nekem is csak a szülések után írtak fel szemüveget, mert távolra rosszabbul látok.A testvére 5 éves, nála sem tapasztaltam látás problémát.

        WEBBeteg szakértő válasza a tévézés, látás témában

        A leírtak alapján ez természetes jelenség, ilyen idős korban gyakran köti le őket a TV műsor és annyira érdekli őket, hogy szeretnek szinte a képernyőbe bújni. Általában, amint írta csak rossz szokásról van szó különben nem ülne le szívesen messzebb a TV-től, vagy hunyorítana amikor távolról kell néznie.

        Érdemes kissé átrendezni a szobát, hogy ne férjen közel a képernyőhöz. Vagy gyakrabban rászólni, távolabbra csalni. Nem valószínű az elmondottak alapján, hogy rossz lenne a szeme. A TV-nézési szokás idővel alakítható, és leszokik majd a közeli tévézésről.

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-09 14:39:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: