• Örökölhető?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! A férjemről sajnos meg kell említenem, hogy agresszív típus, (lásd családi erőszak, NANE téma) és miután saját maga elhatározásából részt vett egy terápián, ott borderline-t diagnosztizáltak. Van egy 3 éves kislányunk, aki most van a dackorszakban és az utóbbi időben egyre nehezebben tudom kezelni. Már az is megtörtént, hogy elveszítettem az önuralmamat és ráordítottam, lefogtam,(ami nem jellemző rám, és nem bírom az erőszakot) hogy megoldjam a problémát, de olaj volt a tűzre és tehetetlenül álltam, mert a normális hang sem használt. A kislányom főleg este elalvás előtt egyik pillanatról a másikra kiborul és apró, logikátlan okok miatt miatt ordít, sír, dobálja ami a kezébe akad és dobálja magát, hogy rossz nézni. Ha teljesítem egy kívánságát vagy nem jó, vagy másik pillanatban újat kér és ez így megy egy félóráig, amíg hirtelen lenyugszik, de ezt nem tudom befolyásolni sem ráfigyeléssel, sem azzal, hogy egyedül hagyom. Sokat szenvedek emiatt, mi lehet az oka ennek a viselkedésnek? Attól tartok, hogy a férjemtől örökölte, ezt a betegséget. Ő szokott régebben törni, zúzni, cirkuszt csinálni, falnak menni semmiségekért. Sajnos a kislányom is látott már egy két esetet, bár még 2 éves sem volt. Segítségét szeretném kérni, tényleg örökölhető az agresszió, ez az erőszak hajlam, vagy kinővi a dackorszakkal együtt? Ha nem akkor, van-e valami más ok, amit meg kell szüntetni, hogy kigyógyuljon ebből a dologból? Még annyit, hogy féléve szobatiszta és azóta csak kétszer pisilt be. Egyébként sokszor felriad álmából és kér dolgokat, amit oda kell adni, mert addig nem alszik vissza. Ezt sem értem, ez normális? Ha netán szükség lesz még további részletekre szívesen visszatérek rá. Köszönöm előre is a válaszát. N.Zs.

        WEBBeteg szakértő válasza a agresszió témában

        Kedves Anyuka!


        Azt hiszem, a család nagy bajban van! Jó lenne, ha a férje kezelőorvosának a tanácsát is kikérné.Van-e esély arra, hogy a férje állapota javuljon? Ha igen, akkor esetleg részt vehetnének együtt családterápián. Ha nem, akkor fel kell készülnie arra, hogy döntési helyzetbe kerül a házasságukat illetően.


        A kisgyerek valószínüleg visszatükrözi viselkedésével a családi feszültségeket, indulatokat, szorongásokat, következetlenségeket, ambivalenciákat, agresszív magatartásmintákat, így nem gondolom, hogy öröklött tünetekről van szó.
        Sokat tud segíteni a gyermeküknek, ha lelki stabilitást, szeretetet, biztonságot, nyugalmat tud adni neki.
        Ha ez nem megy, sürgősen át kell gondolnia, gondolniuk, hogyan tovább!
        Kérem legyen bátor és legyen őszinte saját érzéseit, érzelmi tartalékait illetően a párkapcsolatuk terén! Merjen megküzdeni önmagáért és gyermekéért, hiszen az ő sorsáért ön a felelős, ha már az édesapa a  betegsége miatt erre nem képes.


         Kazimir Ágnes pszichoterapeuta


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-26 22:09:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: