• Testvérféltékenység - Mit tegyek ellene?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        7 hónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány), érdeklődni szeretnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység! Ha az egyiket ölbe veszem, a másik szemében már látszik ez az érzés, és egy kicsit tartok tőle.

        WEBBeteg szakértő válasza a testvérféltékenység témában

        A testvérféltékenység témaköre sok és szerteágazó kérdést felvet. Elõször is, ne aggódjék!
        Bízzon önmagában, és abban, hogy ikreinek meg tudja adni azt a figyelmet, törődést  és szeretetet, amelyre vágynak, amire szükségük van!  Ön jó anya.

        A napi gondozásos feladatok mellett, érdemes odafigyelnie arra, hogy amíg az egyikkel foglalkozik, addig szavaival, mosolyával legyen kontaktusban a másik babával is. Elég az is, ha hangosan meséli, mint egy riporter, hogy mit csinál most éppen a "terítéken levő" picivel: "nézd, most fogom a kenőcsös dobozt, ezt a szép pöttyöset" - és felé mutatja - "és most bekenem vele az arcát, ahogy mindjárt majd a tiedet is...", stb.

        Mindig úgy fektesse, ültesse őket, hogy a várakozó tesó láthassa, hallhassa magát, magukat. Érdemes tartalékolnia, sőt gyűjtenie olyan kisebb tárgyakat, pl. színes rongyocskákat, dobozokat, tégelyeket, amit akkor, újdonságként kap meg a sorára várakozó, amikor ön a másik babával van elfoglalva.

        Ne aggódjon, ha kicsit nehezen fogadják el, hogy az anyukájukon osztozkodniuk kell!  Néha sírnak, neheztelnek emiatt. Nem baj!  Lényeg, hogy Ön tudja, hogy szereti őket és kitartásával, türelmével és szavaival, biztató mosolyával arra tanítja meg babáit, hogy "itt vagyok és szeretlek benneteket, bízhattok bennem, de én egy mami vagyok, ti meg ketten vagytok".

        A kicsiknek meg kell tanulniuk születésük első percétől fogva, hogy vannak olyan dolgok, amelyeknek a kielégítése többé nem azonnal történik meg. Ez gyakran nem könnyű feladat, hiszen az anyaméhben minden szükségletük azonnal kielégült!

        Ikreknél ez a kérdés azért nehezebb, mert egyszerre, egy időben két követelőző akaratot és vágyat kellene kielégíteni, és ez bizony a legjobb szándék ellenére sem megy. Kellő szeretettel és következetességgel a gyerekek könnyedén megtanulják a pár perces várakozást és azt, hogy addig más foglalatossággal lekössék magukat (erre kellenek a gyűjtögetett apróságok).

        Mindig váltogassa a sorrendet, mikor melyik gyerekkel kezdi például a tisztába tevést, vagy bármit.

        Sok örömöt kívánok mindannyiuknak!

        Üdvözlettel:
        Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség

        Kérdés: 2008-04-02 14:52:25; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértők! Kislányom tíz hónapos múlt. Három hete bukkantak ki a fogacskài ( alul kettő) Azóta nagyon keveset eszik tàpszerből ( max. 80 ml/ étkezés, de van,hogy csak 30 ml) és amint megizleli már tolja is el magától. A napi...
        Tisztelt Doktornő, A 14 hónapos kisfiunk éjszakai alvásával kapcsolatban keresem önt. Amióta megszületett eléggé anyás ami nem változott sokat a 14 hónap alatt. Egy normálisan fejlődő, normális határon belül eléggé aktív...
        Tisztelt Doktor Úr ! Az elmúlt fél évben 30-35 napos ciklusaim jelentkeztek, korábban elég pontos volt a ciklusom, 1 évvel ezelőtt egy kimaradás volt. Myomáról 10 éve tudok.Jelenleg a vérzésem már nem erős, viszont 7-8 napig tart.Az utolsó 4...
        Tisztelt doktornő! Nagyon kimerültek vagyunk már mert 5hónapos kislányunk nem akar,vagy nem tud aludni... Óránként felkel éjszaka,cicil és úgy alszik vissza.A cicilés ilyenkor általában egy percig tart.Mellettünk alszik mert a kiságyban...
        Tisztelt Doktornő! Kisfiam 19hónapos10,5kg,86cm.Tanácsot szeretnék kérni az étkezésével kapcsolatban. Még mindig nem akar darabos ételeket enni és az utóbbi időben nem ízlik neki semmi. A fogzásra gyanakodtam de ez már jó ideje tart úgyhogy...
        Kedves Doktornő! A kisfiunk most 8 hetes, 3910 grammal és 57 cm-rel született. Most 6,2 kg. A súlyához kiszámolt tápszermennyiséget kapja, de ez nem mindig elég neki. Egy nap még mindig 7-szer kér enni. A tápszer így 120 ml-nek megfelelő...
        Kedves Doktornő! Kisfiam most 6 hetes, a 36. gesztációs héten született 2480g-mal. Már a kórházban is bukott, a koraszülött osztályon az éretlen emésztőrendszernek tulajdonították. Sajnos anyatej hiánya miatt BEBA sart pro tápszert kapott...