• Bronchitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Elmentem az orvoshoz légzésfunkció vizsgálatot is csináltak, allergia tesztet is, ami negatív lett. "Légzésfunkció FEVl: 2200 ml 92 % Sa 02 99 % P 110 /min a mai napi eredmény. Érdes légzés fiz. vizsg." Kérdeztem a doktornőt, hogy lehet-e obstructiv bronhitisem, azt mondta, ha nem sípol, akkor nem, ha igen, akkor igen, de ő nem hallotta, hogy sípolt volna a tüdőm. Azt gondoltam, akkor nem az. Megnéztem a leletet, amit kaptam, és a dg: hez copd volt irva. Spirivat kaptam! Most már nem tudom, mit gondoljak. Ön szerint a légzésfunkcióból ki lehet deríteni, hogy mi is van. Már évek óta küzdök bronhitissel, most megpróbálom az immunerősítést, de nem nyugondtam meg, mert nem kaptam igazán választ a doktornőtől, miért lehet ez.

        WEBBeteg szakértő válasza a bronchitis témában

        Tisztelt Kérdező,

        Leletei alapján továbbra is az a véleményem, hogy Önnek jelenleg nincs COPD-je, és ennek alapján nem megalapozott a tiotropium bromide (Spiriva) javaslata. A légzésfunkció alapján kideríthető, hogy Önnek nincs obstrukciója, hisz a tüdejének légzésre felhasználható kapacitásából (ezt vitál kapacitásnak hívjuk és a méréskor FVC-nek jelöljük) egy másodperc alatt 92%-ot képes kifújni. A normális alsó határa, ha valaki 1 másodperc alatt az FVC 80%-át képes kifújni. Ez a FEV1, ami Önnek abszolút értékben 2 200 ml, 92% teljesen normális.

        Ha valakinek COPD-je van (chronicus obstructiv tüdőbetegség) ennek feltétele, enélkül nincs obstrukció, a FEV1 80% alatti értéke. Ha ez nincs, de az illető több mint három hónapon keresztül, legalább 2 éven át köhög és köpetet űrít, akkor csak "sima", nem obstruktiv, idült, vagyis krónikus hörghurutot, bronchitist tudunk diagnosztizálni. Ez utóbbi esetben, mint, ahogy ezt írtuk már, mellőzni kell a dohányzást, immunerősítőt szedni félévenként, ősszel Pneumococcus és influenza elleni oltást kapni és amennyire lehet kerülni a légúti fertőzéseket.

        Minden esetre legalább egy évben egyszer légzésfunkciós vizsgálatot, kontrollt kell végezni, hogy követni lehessen a légzésfunkciós értékeinek csökkenésést. A FEV1 évente több mint 20-30ml-el normális körülmények között is, korral járóan csökken. Akkor van baj, ha ez a funckiócsökkenés évente meghaladja a 70-80 ml-t. Ebben az esetben a jelenlegi FEV1 értéke mellett 20-30 év múlva esetleg jelentkezhet FEV1 csökkenés, ha egyáltalán jelentkezik, mert ez nem szabály, vagy elkerülhetetlen.

        Mégegyszer: Önnek jelen pillanatban nincs COPD-je, csak valószinű egyszerű krónikus bronchitise, amit a dohányzás mellőzésével és az  infekciók megelőzésével tud karban tartani.

        Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-29 08:30:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. 28 eves no vagyok, tavalx oktoberben derult ki hogy kezdodo COPD m van, vagyis meg nem alakult ki, stadium illetve lathato rongen kep nelkuli. Kaptam ra horgotagitot(neha fulladtam es kohogtem terheleskor, igy mentem el tudogyogyaszhoz)...
        Üdvözletem! Édesanyám Copd-s beteg kb 8-9 éve.Minimálisan de még dohányzik, sajnos nem sikerült leszoknia. Berodual-N és Symbicort Turbuhaler-t használ.Úgy hallottuk már léteznek ennél hatékonyabb gyógyszerek még tabletta formájában is....
        Férjemet több mint 10éve kezelik copdvel. Ritkán fordult elő hogy erösseben begyuladtak a hörgök.Ez év juniusa ota 3szor volt korházba copd acut exacer batioja miatt. 2hét után gyogyultan jött haza.Hörgötágitó,antibiutikum,és szteroid...
        Kedves Doktornő! Súlyos COPD-s vagyok. Két kérdést szeretnék feltenni. Járok tüdőgondozóba, voltam ezzel már kórházban, itthonra állandó oxigénellátást kapok, de még lejárok az utcára, autót vezetek, csak hogy az állapotomat röviden...
        Tisztelt Dr.nő, Sajnos az alábbi kérdésekre nem kaptam választ jó lenne képben lenni. Szeretném megtudni, hol lehet légzésterápiára jelentkezni. Ön javasolja-e a sófal vagy sószekrény elhelyezését a szobában ? Egyedül élek és...
        Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, amit január 19-én megkaptam. Sajnos elfelejtettem megkérdezni még valamit. Édesanyámnak a köhögés mellett van egy újabban kialakult problémája: megpróbálom leírni, remélem meg lehet érteni....
        Két éve állapítottak meg COPD betegséget.Az utolsó vizsgálat eredménye. Mrtg.Emphysemás tüdőkép.Jobb oldalon perihilárisan a rajzolatfokozott,jobb basison látottinfiltratum felszívodott mind két lat lat...
        Üdvözlöm, egy éve diagnosztizálták a betegséget nálam, ez alatt közel 10%-kal romlottak az értékeim három féle befúvó és egy féle gyógyszer mellett. Mindenhol azt olvasom (hosszan) hogy abba kell hagyni a dohányzást és be kell tartani az...
        4-5 éve vagyok IV stádiumu COPD-s beteg. A téli hideg, ködös időben erősebb a fulladás, nehéz a mozgás. Megtanultam együttélni a betegséggel. Oxigént használok otthon is, napi 8-10 órát, van szaturációmérőm, és légzőgyakorlatokkal is...
        Tisztelt Doktor Nő! Édesapám 60 éves 10 éve diagnosztizáltak nála COPD betegséget. Gyógyszereit szedi, O2-t illetve inhalációs készüléket használ otthonában. 1 éve került fekvőbeteg gondozásba súlyos fulladással, tüdőgyulladást...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó