• Fejbőr gondok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Már többször írtam a problémámmal és minden általuk ajánlott dolgot kipróbáltam. Eredménytelenül. Kb. egy éve hullik a hajam eleinte napi 100 hajszál körül (amit számoltam a kezemen hajmosáskor), mostanában reggelente csak a párnámon van ennyi. Ez párosul hol korpával, hol zsíros hajjal ritkán mindkettővel, és iszonyatos viszketéssel, most pár hete éppen zsírosodik a hajam, holott eddig sose zsírosodott. Gyakorlatilag, ha levágatnám a hajam 1-2 centisre kb kopasznak tűnnék. Kipróbáltam az összes létező sampont (Vichy, nizoral, T-gel, selsun blue, squamed, gyógynövény főzetek, kénes kevert krémek, alkoholos és egyéb tonikok, chuleevandevi sampon demodex ellen, egyéb nem gyógysamponokat is, most éppen alopecia sampont használok). Gondoltam, hogy ezek után biztos valami vitaminhiány/folyadékhiány miatt vannak gondjaim, mert ennyi szer biztosan hozott volna valami eredményt. Mikrószkóp alatt megállapították, hogy nagyon vékonyak, töredezettek hajszálaim, illetve az atrófiás hajhagymáimat (amit nyomelem/folyadák hiányra vezettek vissza) és találtak demodex atkát is. Voltam vérvételen, ahol az általános dolgokon B, D3, P, Ca-tól a vasig , minden vitamint/nyomelemet megnéztek, TSH hormon, tesztoszteron minden rendben. Gondoltam, akkor férfias kopaszodásról lehet szó (bár az egész családban nem fordult elő visszamenőleg dédszülőkig biztos), bár még a tarkómon is hullik, ami arra nem jellemző. De egy vizsgálatból kiderült az is, hogy az nem lehet. Lehetséges, hogy valami olyan brutális fejbőrgyulladásom, gombám van, amitől így hullik a hajam és nem írtja ki semmi a korokozót? Demodexet talátak bennem, de azt meg sehogysem tudom kiírtani vagy lehet nem is ez okozza a panaszokat volt orvos, aki azt mondta az mindenkiben van. Az önök által javasolt infectoscab meg ivermectint kérdeztem egy bőrgyógyásztól, ő azt mondta az nem errevaló és nem is nagyon lehet beszerezni. A kérdésem, hogy létezik-e valami olyan szer, ami erősebb a felsoroltaknál, valami kenettel vagy egyebekkel kimutatható-e, ha valami durvább gomba, bármi okozza a bajt, és ha esetleg stressztől lenne ez a durva hajhullás/korpásodás stb., akkor idővel visszanő-e haj, mert a hagymákkal együtt hullik és félek, hogy az már biztos nem nő vissza a szőrtüszőkből. Köszönöm

        Dr. Tóth Gyöngyi válasza a hajhullás témában

        Tisztelt Kérdező! Ahogy olvasom elég sok vizsgálaton részt vett, de nem írt arról, hogy bőrgyógyász látta-e és ő mit javasolt? Mert jó lenne, ha valaki összefogná ezeket az eredményeket és a látott viszkető, korpádzó tüneteket is dignosztizálná és javasolna terápiát. Sajnos így látatlanban nehéz diagnózist mondani a fejbőr panaszokra de seborrhoeás capitis is felmerül a leírtak alapján, ami alkati dolog.Ilyenkor a fokozott faggyútermelés hatására a pityrosporum ovalenak nevezett gomba(ami normálisan is jelen van) elszaporodik és gyulladást okoz, de nem jellemző rá a hajvesztés. Amennyiben a fejbőr olyan típusú gombás fertőzéséről lenne szó, ami kóros, az nagyfokú, foltokban jelentkező, gyulladt csomókat jelentene,de ha felmerül, a fejbőrről vett mintából gomba tenyésztéses vizsgálatára van lehetőség. Az ivermectint és infectoscabot én sem javasolnám. Ha egy átmeneti stressz, betegség hatására jelentkező hajhullásról van szó, nagy valószínűséggel visszanő a hajzat, a hajhagymák regenerálódnak. Arról nincs információm, hogy szedett-e valamilyen vitamin komplexet, én a Forcapil kapszula kúraszerű szedését javasolnám ennek érdekében.


        Dr. Tóth Gyöngyi
        Bőrgyógyász-kozmetológus

        Dr. Tóth Gyöngyi

        Kérdés: 2011. szeptember 04., 13:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 18:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel