• Sömör?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 12 éves nagylányom bal felkarján kiütések jelentek meg. "Melegkiütésnek "tünt, s előszőr azt is mondta rá a háziorvos. / Ez még tavaly volt./ De pár hete vettük észre, hogy terjed és a másik karon is megjelent. Sőt felkúszik a vállakra, és az alkaron is látható már. Most azt mondta a házi orvos, ez nem melegkiütés, vigyem börgyógyászatra: Valami sömör szerü dolog... Be is jelentkeztük szakrendelésre, de csak két hét múlva fogadnak bennünket. Engem nagyon aggaszt ez a dolog most már, szeretném, ha addig is vázolná nekem miről is lehet szó. A kiütések tehát kissé emlékeztetnek a "melegkiütésre". Nagyon apró, érdes felszínű ki dudorok, mitha a "pólusok megduzzadtak volna". Melyek néha szinte nem is láthatóak, máskor piros, vagy sötétlilás színűek. A területek amin elhelyezkednek változatos méretűek és szabálytalan alakúak. Nem viszketnek. Olvastam arról, eseteleg hormonális robbanás is okozhat hasonló, ártalmatlan tüneteket. Nos az én lányom még éppen nem menstruál... Őszintén örülnék, ha meg tudna kissé nyugtatni, nagyon félek attól a szótól, hogy sömör! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: F. Beáta

        WEBBeteg szakértő válasza a bőrelváltozás témában

        Tisztelt F. Beáta!

        Meg tudom nyugtatni, biztos nem komoly betegségről van szó. Amit leírt azok alapján, valószínű, hogy úgynevezett follicularis hyperkeratosis nevű rendellenésségről (nem is betegség, csak alkati dolog) van szó. Ilyenkor a szőrtüsző nyílásai lezáródnak, és ezért alakul ki a "pólusok duzzanata", melyet a meleg által okozott izzadás fokozhat.

        Kezelésekor el kell távolítani a szörtüszőt lezáró szarudugót dörzsöléssel (tengeri szivacs), vagy le kell szárítani a duzzadt pólusokat.

        Tisztelettel, Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-05 00:03:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel