• Purpura-petechia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! 3hete vettem észre, hogy a jobb lábamon a bokám körül apró, piros foltok jelentek meg. Akkor nem is foglalkoztam vele, mondván, majd elmúlik. Aztán napokkal később észrevettem, hogy egyre inkább terjed felfelé a lábszáramon. És akkor már nem csak a jobb, hanem a bal lábszáramon is megjelentek ezek a foltok. Mivel nem viszkettek, nem fájtak, még ekkor sem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget. Viszont nem akartak múlni, és már esztétikai problémát is jelentett, ezért elmentem bőrgyógyászhoz, aki purpura-petechiát állapított meg. Ez gondom Önnek többet mond így, mint nekem mondott akkor, persze a doktornő elmagyarázta, hogy mi ez, de igazából nem értem, hogy miért jött elő, éppen most. Eddig ilyen jellegű problémám nem volt. Nem erőltettem meg magam, nem álló munkát végzek... nem értem. Fogamzásgátlót szedek, azt hallottam, még ennek is lehet esetleges "mellékhatása". Nem tudom. Az orvos Rutascorbin-t írt fel, ill. éjszakára egy HP kenőcsöt (gyógyszertárban keverték, hűtő hatású állítólag), nappalra pedig Liotont tanácsolt. Kedden este vettem be az első szemet, ill. azóta kenem a lábam. Hosszú nadrágban, szoknyában járok, hogy a foltokat ne érje nap, mert azt is hallottam, hogy bebarnulhatnak, és így ottmaradhat a helye a lábamon. Kb. 1hetet mondott a doktornő, hogy addigra el kellene múlnia. Szerdán és csütörtökön úgy éreztem, mintha be lett volna dagadva a lábam, amikor meg akartam emelni, és fájt, nehéznek éreztem, a járás sem volt olyan, mint máskor. Ma már sokkal jobb volt, még mindig fájdogál, de már nem annyira. Ez a gyógyszer miatt lehet? Az dolgozhat a szervezetemben? Úgy vettem észre, itt-ott már kevesebb van a foltokból, de még mindig elég nagy felületen vannak jelen. El fog ez múlni? Mit csináljak, ha egy hét múlva is ilyen lesz? Vérvizsgálat? Háziorvos? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Gál Mónika válasza a foltok a lábon témában

        Kedves Kérdező! Purpurát, petechiát okozhat a kiserek gyulladása a bőrben. Ennek okozója lehet immunológiai betegség, allergiás kórkép, de vénás keringési zavar is. Ezek mindegyike okozhat oedemát, fájdalmat. Amennyiben szaporodnak, nem múltak el, bátran keresse fel ismételten bőrgyógyászát!


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. június 24., 17:47; Megválaszolva: 2011. július 04., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel