• Fehér Foltok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kiskorom óta vannak apró fehér foltok az lábszáramon. Eddig nem is volt semmi gond velük, de az elmúlt félévben, sokkal fehérebbek lettek, illetve már térd felett, és a karomon is ott vannak. Természetes fényben nagyon kirikítanak, főleg a barna bőrön. A bőrgyógyász ránézésre azt mondta, hogy "ha nem égett le akkor gomba" Adott rá mikogalt, és micetált. Kérdésem, hogy nincs-e valami konkrétabb vizsgálat a "ránézésen kívül"? ill. hogy milyen más betegség jöhet még szóba? Nem viszket, nem piros, nem hámlik, az ég világon semmi más tünet nincsen, csak fehérek. Ha valóban gomba, akkor megfelelőek ezek a szerek rá és kb. mennyi időn belül várható javulás? Évek? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Gál Mónika válasza a bőrgomba témában

        Kedves Kérdező! A pityriasis versicolor nevű gombás fertőzés okoz hasonló tüneteket. Kórokozója a Malassezia furfur nem tenyészthető, ezért nem szoktunk mintát venni belőle. 2 hét alatt az adott kezeléssel el szokott múlni a fertőzés, de a fehér foltok- ahol a gomba nem engedte lebarnulni a bőrt- annyi idő alatt egyenlítődnek ki, mint egy fürdőruha fehér nyoma.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. május 23., 14:32; Megválaszolva: 2011. május 26., 12:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy