• Aknés/pattanásos bőröm van. Menjek bőrgyógyászhoz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!Úr! Már évek óta pattanásos a bőröm, de néha jobban, máskor kevésbé. Közben pedig száraz is. 1,5 hónapja szedek fogamzásgátlót hormonproblémák miatt. A hormonzavar okozza a mitesszereimet, pattanásaimat is? A gyógyszer el fogja tüntetni őket? Mennyi idő alatt? Vagy menjek el bőrgyógyászhoz? Inkább várjak még egy kis időt, míg a fogamzásgátló hat?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a pattanás témában

        Kedves Kérdező! A pattanások kialakulása több tényezőre vezethető vissza, ezek közé tartoznak a hormonhatások is. A férfi nemi hormonok, azaz az androgének szerepet játszanak a fokozott faggyútermelésben, gyulladásos folyamatok kialakulásában, de a pattanások kialakításában fontos szerepe van még a Propionibacterium acnesnak, illetve egyéb tényezőknek (stressz, környezeti ártalmak, mechanikai tényezők, stb.). Az, hogy a bőre pattanásos, mitesszeres, de mellette száraz, az annak lehet például a következménye, hogy erőteljes hatású kozmetikai szerekkel, például alkoholos tonikkal, szárító szappannal kezelte a bőrét. Valójában a bőre még nem száraz típusú, csak az erős kémiai hatásra a felhám sérült. A fogamzásgátló tabletták között vannak olyanok, melyek kifejezetten bőrgyógyászati indikációban, pattanások, szőrnövekedés esetén adhatóak, ezek antiandrogén hatásúak. Egyéb kombinált fogamzásgátló tabletták, melyek hatóanyaga ugyan nem antiandrogén szintén segítenek a pattanásos bőr problémáján, gondolom, ilyet szed ön is. Ez néhány hónap alatt segíteni fog a bőrproblémákon, pontos időtartamot nem tudok mondani, mert egyedileg változó a hatás, ráadásul bőre mostani állapotát sem ismerem. Ha a bőrproblémák a fogamzásgátló szedése mellett nem javulnak jelentősen, javaslom a bőrgyógyászati vizsgálatot is, ez esetben ugyanis nem zárható ki, hogy góc van a háttérben, pl. rossz fog, krónikusan gyulladt mandula, stb., A góckutatásban kérje háziorvosa vagy bőrgyógyász segítségét.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. május 16., 21:49; Megválaszolva: 2011. május 18., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy