• Bőrbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A 8 éves kisfiamnak februárban megjelent a jobb combján egy piros gyűrű alakú folt. Kenegettem elocom krémmel és vissza-vissza húzódott,de mindig újra előjött.Kb.két hét múlva elterjedt a hasán, a fején,lábán meg a kezén (egy kevés).A hátán nincs kiütés.Járt úszásra, de az abbamaradt emiatt.Kivizsgáltuk gombásodásra meg baktériumokra, és az eredmények negativak.Az immunoglobulinjai magasak IgE 201 UI/ml.Különben is allergiás a poratkára meg a fűre, meg bronhitiszes és rendszeresen használja a Flixotide(flutikazon) pumpát.Volt egy időszak amikor elfogyott,és elmúlt 1-2 hét mire beszereztük.Lehet hogy ez kihatással volt a kiütések megjelenéséhez.?Már több orvosnál is voltunk és allergiára gyanakszanak.Utoljára 5napig szedett fel 20mg-os Nirypan(metilprednizolon) injekciókat, emellet Claritine szirupot esténként, meg egy hétig ivott cefalexin szirupot. Azonban a helyzet ugyanaz maradt.Valamennyire enyhültek a foltok,de főleg esténként bevörösödnek.Reggelenként pedig teljesen halványak, mintha elmúltak volna.Észrevettük,hogy a viz is eléggé árt neki.Olvasgattunk az interneten a bőrbetegségekről és nagyon gyanakszunk, hogy rózsahámlásról van szó. Mert valóban hámlott is a foltok belseje,meg minden arra utal, de akkor miért gondolják, hogy allergia?Ha az lenne már el kellett volna hogy múljon attól a sok kortikoszteroidtól meg loratadintól, nem? A kérdésem még az, hogy a rózsahámlás kihatással lenne-e az IgE növeléséhez és akkor mi a teendő? Nagyon szépen kérem az ön véleményét, mert már három hónapja küszködünk. Előre köszönöm. Egy aggódó anyuka

        Dr. Gál Mónika válasza a bőrbetegség témában

        Kedves Kérdező! A képen látott tünetek leginkább erythema exsudativum multiforménak felelnek meg. Ez a leggyakrabban légúti vagy fül-orr- gégészeti tüneteket okozó vírusfertőzés vagy herpeszfertőzés után alakulnak ki és spontán javul a fertőzéses tünetek megszűnése után. Ez veleszületetten ekcémás hajlamú azaz atópiás gyermekekek gyakrabban alakul ki. Erra a betegségre jellemző a magas össz IgE és az allergiás légúti tünetek együttes megléte.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. május 04., 22:57; Megválaszolva: 2011. május 08., 20:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?