• Pirosodás lágyékhajlatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Több mint egy éve észleltem, hogy a lágyék hajlatomban pirosodik a bőr. Nem hámlik, nem viszket, nem terjed. Elmentem az SZTK-ba a bőrgyógyászhoz többször is, aki szemrevételezés után azt mondta, hogy gombásodással állunk szemben és akár sokáig is eltarthat a kezelése. Eddig diflucan, mycosyst és dermyc kapszulákat kaptam belső használatra, valamint pimafucort, exoderil és batrafen, ung. antisepticum krémeket a külső kezeléshez és neomagnol tablettát a lemosáshoz. A kérdéses területet tisztán és szárazon tartom, betartom az orvostól kapott higiéniai tanácsokat. Tavaly év végén fordultam egy másik orvoshoz, és ezt a tanácsot kaptam: "Valószínűleg erythrasma fertőzése van,melyet baktérium okoz.Próbálja a Sudocrem kenőcsöt.Rp.nélkül kapható." Ezt meg is próbáltam, de sajnos nem segített. Ismét felkerestem a bőrgyógyászt, aki továbbra is gomba ellenes szerekkel kezelt. Ekkor már több mint egy éve kezeltük (az utolsó 4 hónapban folyamatos Dermyc kapszulás kezelés mellett), különösebb javulás nélkül. Sőt a krémektől délutánra erőteljes pirosodás mutatkozott, és a hajlatból már átterjedt a pirosodás a herezacskóra is. Ekkor felkerestem egy másik orvost, aki szemrevételezés után, valamint az utolsó év kezeléseinek elmondása után dermatitis-t állapított meg, melyre azt mondta, hogy 1 héten belül jelentős javulásnak kell mutatkoznia a felírt (készített) 2 krém hatására, ami állítólag az Alkcema kenőcs gyengébbik változata, de a receptről még a neve sem derült ki, csupán számok voltak rajta. Javulás nem mutatkozott, ezért visszamentem, ekkor kaptam az Alkcema kenőcsöt, de javulás így sincs. Már több mint 1 hónapja kezeljük, a pirosodás kicsit alábbhagyott, de a jelentős javulás elmaradt. Sajnos nagyon tanácstalan vagyok, és ennyi idő elteltével már nagyon bosszantó, hogy a várt javulás sorra elmarad. Kérem adjon tanácsot, mit kellene tennem gyógyulásom érdekében. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Döme

        WEBBeteg szakértő válasza a bőrgomba témában

        Kedves Döme!

        A vázolt tüneteit valóban okozhatja bakteriális, gombás, vagy kevert fertőzés, de sajnos lehet komolyabb gyulladás eredménye, akár morphea vagy nem specifikus lymphoma is. A gomba ellenes kezelések csak akkor hatásosak (ha valóban gombáról van szó), ha rendezett a testsúlya, nincs kóros izzadása és nincs gond a cukorháztartásával. (utóbbit nem zárja ki egy normál éhgyomri vércukor-szint eredmény).
        Az okot kell tehát vizsgálni és kezelni.

        Üdvözlettel:  Dr. Gál Mónika  bőrgyógyász-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 12:04:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy